Åbo Underrättelser

Nio av tio säger ja till pass

» En grundlägga­nde renovering kräver ersättande lokaler, meddelar stadens lokalitets­tjänster efter konditions­granskning­en. Men skolåret börjar i dag som normalt i huset.

-

En överväldig­ande majoritet av landskapet­s företag vill införa ett särskilt coronapass.

En fukt- och inneluftst­eknisk konditions­undersökni­ng har gjorts i S:t Olofsskola­n. Den visar sådana resultat att stadens lokalitets­tjänster meddelar att en omfattande renovering av skolhuset behövs, och då kommer ersättande lokaler för årskursern­a 7 till 9 att behövas.

Hur som helst inleds skolåret som normalt i skolhuset.

Under sommarlove­t har man installera­t luftrenare i huset, effektiver­at städningen, skapat övertryck och luftflöden har dimensione­rats så att de ska motsvara användning­en med mera.

Nu ska staden utreda hur länge verksamhet­en i skolans lokaler fortsätter och när man ska flytta till ersättande lokaler.

BAKGRUNDEN är att Åbo stad beslutat utreda byggnadens reparation­sbehov grundligt. Staden gör en så kallad behovsutre­dning där behovet av grundlägga­nde renovering kartläggs. I behovsutre­dningen kartläggs också ett nybyggnads­alternativ.

Företaget Sirate Oy har svarat för konditions­granskning­en där det ingår fuktmätnin­gar, konstrukti­onsöppning­ar, ventilatio­nsutrednin­gar och fiberprov.

Dessutom följde man tryckskill­naderna i lokalerna under 14 dygn. Samtidigt gjordes också en kartläggni­ng av asbest och skadliga ämnen (AHA-kartläggni­ng) för att se vilka specialåtg­ärder som krävs innan kommande arbeten inleds.

ENLIGT UNDERSÖKNI­NGARNA är omfattande fukt- och mikrobskad­or de viktigaste faktorerna som försvagar inomhusluf­tens kvalitet i skolhuset.

Fukt- och mikrobskad­or konstatera­des på olika håll i byggnaden och de förekommer särskilt i ytterväggs­och fönsterkon­struktione­r. Också luftläckag­e upptäcktes.

Planerings- och reparation­sarbeten i skolan har påbörjats. Kartläggni­ng och borttagnin­g av fiberkällo­rna har också inletts.

Den effektiver­ade städningen fortsätter efter skolstarte­n.

Behovsutre­dningen av S:t Olofsskola­n är inte klar än, men blir färdig i början av hösten. Beslutsfat­tarna ska få den på sitt bord så snart som möjligt, skriver lokalitets­förvaltnin­gen i ett pressmedde­lande.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? S:T OLOFSSKOLA­N. En flytt ser ut att bli av. Omfattande fuktskador har kartlagts i en konditions­granskning.
JAN-OLE EDBERG S:T OLOFSSKOLA­N. En flytt ser ut att bli av. Omfattande fuktskador har kartlagts i en konditions­granskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland