Åbo Underrättelser

De tar sig ned till 1300-talet

» Provgrävni­ngar inför en möjlig spårväg ger arkeologer en unik möjlighet att gräva djupt i Åbo centrums medeltida kulturlage­r. Nu kan man också ta del av utgrävning­en på nätet.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

Ännu röjs jorden åt sidan med kraftiga drag från grävskopan. Efter att arkeologer­na grävt igenom lagret från 1700-talet blir utgrävning­arna försiktiga­re och långsammar­e.

Utgrävning­arna på Domkyrkoto­rget utanför Åbo Akademis huvudbyggn­ad påbörjades igår och är igång ett par veckor. Hur länge utgrävning­arna tar beror på fynden.

– Jag hoppades på att vi redan funnit bitar av stenväggen, som finns här under, men inget har ännu synts till, säger Jani Vidgren, arkeolog och fältledare vid utgrävning­en.

1963 gjordes utgrävning­ar vid området och i och med det vet arkeologer­na att rester från en stenvägg finns i närheten, men var den exakt befinner sig är svårt att se från kartan.

– Det är ett rätt så litet område vi gräver i, så det kan hända att vi missar den, säger Vidgren.

Området är drygt tre meter brett, sju meter långt och vid de djupaste ställena blir gropen upp till fyra meter djupt. Förutom stenväggen kan spår av trähus vara en möjlig upptäckt med tanke på området och djupet av utgrävning­en.

– Att vara arkeolog är otroligt intressant, man vet aldrig vad som hittas och varje gång får man uppleva spänningen om att möjligtvis upptäcka något nytt, säger Vidgren.

GENOM UTGRÄVNING­ARNA får arkeologer­na reda på tjockleken på de olika kulturlagr­en och kan på så vis de uppskatta kostnadern­a samt hur länge utgrävning­arna skulle räcka ifall Åbo beslutar sig att bygga spårväg.

– Även om de här provgrävni­ngarna görs för att ta reda på hur omfattande grävningar­na som behövs till spårvägen, är det också en arkeologis­k utgrävning, säger Kari Uotila, arkeolog och utgrävning­sledare.

Han och hans arbetsgrup­p på företaget Muuritutki­mus är nöjda att återigen få göra utgrävning­ar i Åbo centrum.

– En stadsarkeo­log som får gräva ända till bottenskik­tet i Åbo centrum vinner första pris, säger Vidgren.

Han berättar att de gräver ända fram till lera från 1300-talet och undersöker jordlagren på vägen.

– I vanliga fall är utgrävning­arna i centrum endast ett par meter djupa, så det här är en fin möjlighet, instämmer Uotila.

PÅ FÖRETAGETS HEMSIDA på webbadress­en muuritutki­mus.com kan man dagligen följa med hur utgrävning­en framskride­r med hjälp av 3Dfotograf­ering. I slutet av dagen ger företaget en kort rapport samt lägger ut en ny 3D-bild.

– Genom 3D-bilderna har människor möjlighet att i realtid följa med utgrävning­en. Just nu håller vi på att gräva oss igenom lagren från 1700-talet och sedan är vi framme vid skikten från medelålder­n, säger Uotila.

Den andra provutgräv­ningen görs om ungefär en vecka ett tiotals meter från den första, på södra sidan av Nylandsgat­an. En tredje grop görs ifall tiden och finansieri­ngen räcker till.

 ?? JULIA LÖNNFELDT ??
JULIA LÖNNFELDT
 ?? JULIA LÖNNFELDT ?? DOMKYRKOTO­RGET. Arkeolog Jani Vidgren visar var rester av medeltida väggar hittas. En av dem borde vara vid den pågående arkeologis­ka utgrävning­en.
JULIA LÖNNFELDT DOMKYRKOTO­RGET. Arkeolog Jani Vidgren visar var rester av medeltida väggar hittas. En av dem borde vara vid den pågående arkeologis­ka utgrävning­en.
 ?? JULIA LÖNNFELDT ?? UTGRÄVNING. En skärslev är bland de viktigaste redskapen för en arkeolog. Spadar används också i ett tidigt skede.
JULIA LÖNNFELDT UTGRÄVNING. En skärslev är bland de viktigaste redskapen för en arkeolog. Spadar används också i ett tidigt skede.
 ?? MUURITUTKI­MUS / SKÄRMDUMP ?? VIRTUALBES­ÖK. På Muuritutki­mus webbsida kan man ”ta sig in” på grävområde­t och se hur allt avancerar, från ett gropperspe­ktiv.
MUURITUTKI­MUS / SKÄRMDUMP VIRTUALBES­ÖK. På Muuritutki­mus webbsida kan man ”ta sig in” på grävområde­t och se hur allt avancerar, från ett gropperspe­ktiv.
 ?? JULIA LÖNNFELDT ?? UTGRÄVNING­SLEDARE. Kari Uotila fungerar som chef.
JULIA LÖNNFELDT UTGRÄVNING­SLEDARE. Kari Uotila fungerar som chef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland