Åbo Underrättelser

Studie: Besöksrest­riktioner kan vara dåliga för hälsan

» Att inte få träffa sina anhöriga kan få konsekvens­er välmåendet under lång tid, säger forskaren Karin Hugelius vid Örebro universite­t.

-

Coronatide­ns besöksförb­ud och restriktio­ner inom äldreomsor­g och sjukvård påverkar patienter och anhöriga negativt. Det visar en färsk svensk-japansk studie.

Karin Hugelius, ambulanssj­ukskötersk­a och forskare i krishanter­ing och katastrofm­edicin vid Örebro universite­t, har tillsamman­s med forskare från Japan granskat 17 studier från olika länder som handlar om konsekvens­erna av besöksrest­riktioner som under pandemin införts inom äldreomsor­g och sjukvård.

– Vi blev förvånade över att det redan finns så pass många studier som tittar på detta. Det blev också tydligt att besöksrest­riktioner har väldigt många biverkning­ar som drabbar både patienter och anhöriga – och som också påverkar dem som jobbar inom sjukvård och äldreomsor­g, säger Hugelius i ett pressmedde­lande.

EN DEL AV biverkning­arna är fysiska, till exempel att äldre går ned i vikt då de inte får träffa anhöriga eller att patienter efter en operation upplever mer smärta.

– Vi kunde också se att oro, frustratio­n och ångest ökar, både hos patienten och hos de anhöriga. Om till exempel ett barn är sjukt och bara den ena föräldern kan delta i vården så påverkar det hela familjens relationer negativt, säger Hugelius.

Besöksförb­uden och restriktio­nerna innebär även en utmaning för vårdperson­alen. De måste ägna mer tid åt att hålla de anhöriga informerad­e om läget.

– Vi såg till exempel att det kan uppstå konflikt när sjukvården vill avsluta en livsuppehå­llande behandling och de anhöriga inte har varit med och träffat sin sjuka familjemed­lem. Då finns en risk att den anhöriga upplever att vården inte har fungerat tillräckli­gt bra.

FORSKARNA BETONAR medvetna och kalkylerad­e bedömninga­r innan man inför restriktio­nerna.

– Besöksrest­riktioner har funnits länge inom sjukvården, men det finns egentligen få studier som visar vilken effekt det har på smittsprid­ningen. Här behövs mer forskning.

Och även om det är rimligt att anta att besöksrest­riktioner kan bidra till att begränsa smittsprid­ning, så menar Hugelius att det är viktigt att vara medveten om konsekvens­erna, som kan bli långvariga.

– Jag hoppas att både beslutsfat­tare och de som jobbar inom vården försöker hitta praktiska lösningar för att hålla ihop familjer, även under pandemin. Det kan till exempel handla om att använda digitala verktyg eller om att möjliggöra att personliga möten genomförs under smittsäkra förhålland­en, säger hon.

Studien har publicerat­s i Internatio­nal journal of nursing studies.

 ?? LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? TUDELAT. Restriktio­ner kan begränsa smittsprid­ningen men påverkar också de isolerades hälsa.
LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT TUDELAT. Restriktio­ner kan begränsa smittsprid­ningen men påverkar också de isolerades hälsa.
 ?? ANNA LORENTZON/ÖREBRO UNIVERSITE­T ?? FORSKARE. Det är viktigt att vara medveten om de negativa effekterna, säger Karin Hugelius.
ANNA LORENTZON/ÖREBRO UNIVERSITE­T FORSKARE. Det är viktigt att vara medveten om de negativa effekterna, säger Karin Hugelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland