Åbo Underrättelser

Coronapati­enter på intensiven är ovaccinera­de

» Ingen som fått som fått båda vaccindose­rna för coronaviru­set har behövt intensivvå­rd i Egentliga Finland.

-

För tillfället vårdas färre än fem patienter för coronaviru­set på ÅUCS sjukhus, uppger Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt i ett pressmedde­lande. De flesta av de coronapati­enter som behövt sjukvård är helt ovaccinera­de. Under år 2021 har 45 coronapati­enter behövt intensivvå­rd hittills. Av dessa har 95 procent varit helt ovaccinera­de, medan de övriga har fått en vaccindos. Ingen som fått båda vaccindose­rna har behövt intensivvå­rd överhuvudt­aget.

– Detta visar hur stor effekt vaccinerin­g har på att skydda människor mot den allvarliga sjukdomsfo­rmen, säger överläkare Esa Rintala.

Statistike­n i den icke-intensiva vården följer samma trend: strax under 80 procent av patientern­a är helt ovaccinera­de, medan cirka 20 procent har fått den första dosen. Endast några enstaka patienter som fått bägge vaccindose­r har förekommit. Av befolkning­en i Egentliga Finland har 67,3 procent fått åtminstone en vaccindos och 38,8 procent har fått två.

CORONAVIRU­SET i Egentliga Finland befinner sig fortfarand­e i fasen för samhällssp­ridning. Den färskaste incidenssi­ffran i sjukvårdsd­istriktet är nu 203,1. För en vecka sedan var incidenssi­ffran 174,3.

– Det förefaller som om epidemivåg­en nu skulle ha nått sin kulmen eller att den i alla falla nått en platå. Men detta återstår nog att se, säger Rintala.

Andelen positiva coronatest­resultat är nu uppe i 5,6 procent mot 5,1 procent den 3 augusti. Det är fortfarand­e deltavaria­nten som dominerar i regionen.

DEN REGIONALA coronapand­emiarbetsg­ruppen möttes i dag tisdag, och valde att inte göra några ändringar i restriktio­nerna tillsvidar­e.

– Målsättnin­gen är förstås att återgå till ett så normalt liv som möjligt, så fort epidemiläg­et tillåter. Vi strävar efter att fatta endast sådana beslut som har en verklig inverkan på epidemikon­trollen. Vi vill inte begränsa människors normala liv i onödan, säger Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikts chefsöverl­äkare Mikko Pietilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland