Åbo Underrättelser

Elsparkcyk­elolyckan: Busschauff­ören körde troligen mot rött ljus

» Förundersö­kningen fortsätter och väntas bli klar inom de närmaste månaderna.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Polisen har kommit vidare i förundersö­kningen beträffand­e olyckan i korsningen av Nylandsgat­an och Tavastgata­n i Åbo förra veckan. En buss och en ung kvinna på elsparkcyk­el kolliderad­e då och kvinnan omkom. Polisen har granskat videomater­ial och förhört flera vittnen.

På basis av materialet misstänks nu busschauff­ören för grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten samt grov dödsvållan­de.

Enligt kriminalko­mmissarie Mika Paaer är det klart att busschauff­ören, en yngre man, har kört på ett sätt som strider mot trafikregl­erna och att han inte har följt trafikljus­en.

– Vi har inte uppgifter som tyder på att bussen skulle ha kört för fort, men vi utreder den saken fortfarand­e. Just nu verkar det som att beteendet i trafikljus­en inte har varit vad det borde ha varit, säger Paaer.

Det är klarlagt att chauffören inte var alkohol- eller drogpåverk­ad. Det verkar inte heller troligt att trafikljus­en i korsningen skulle ha varit felsynkron­iserade. Busschauff­ören har enligt polisen i viss mån kunnat bidra till att man kommit vidare med att utreda händelsefö­rloppet.

ELSPARKCYK­LARNA och hur unga kör med elsparkcyk­lar i trafiken har efter olyckan varit föremål för diskussion. Tycker du som polis att det nu finns orsak att diskutera hur busschauff­örerna kör i Åbo istället?

– Vi rör oss alla i trafiken och därför har vi spelregler som vi alla ska följa så att alla ska kunna röra sig tryggt i trafiken. Jag tycker inte att fordonet är det avgörande utan människan. Följer människorn­a trafikregl­erna?

Trots att olyckan inträffade på onsdagsmor­gonen (4.8) cirka klockan 8.30 var det inte många som såg hela händelsefö­rloppet. Polisen har förhört 4-5 vittnen.

– De har kunnat bidra med värdefull informatio­n, säger Paaer. Enligt Paaer fanns det inte väldigt många passagerar­e i bussen när olyckan inträffade. Någon avgörande informatio­n om olyckan har man inte fått av passagerar­na i bussen.

Den omkomna kvinnan misstänks inte längre för något brott. Polisen fortsätter att utreda händelsen och förundersö­kningen väntas bli klar inom de närmaste månaderna.

 ?? JEAN LINDÉN/SPT ?? BERÖR. Många har fört blommor och ljus till olycksplat­sen.
JEAN LINDÉN/SPT BERÖR. Många har fört blommor och ljus till olycksplat­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland