Åbo Underrättelser

Välgörenhe­tsgolf för att förebygga ensamhet

» Louhos Charity Golf lockade bland annat NHL-spelare till Masku.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Ensamhet är vanligare än vad man kan tro och något var femte finländare anser att de känner sig allena. Lähde är en rörelse som inte strävar efter vinst och vill göra Finland till ett ledande land i kampen mot ensamhet.

Åboföretag­et Louhos Digital är det senaste företaget i raden att påbörja ett samarbete med Lähde.Samarbetet mellan Åboföretag­et och Lähde är gjort för att få varumärket att växa genom att föra samman föreningar­s, företags, institutio­ners och privatpers­oners krafter.

Att få bort ensamhet och att göra det både lättare samt mer inspireran­de att göra så, är vad som eftersträv­as.

– Att delta kan man göra på just ett sådant sätt som passar en själv, exempelvis genom Lähde-dagen som firas den tionde dagen varje månad. Målsättnin­gen är att få till en attitydför­ändring och föra fram hur allmän ensamhet är, säger en av Lähdes grundare Niina Junttila.

– Ensamhet har många olika ansikten, varav många inte ens märks, tillägger Junttila.

PÅ TISDAGEN arrangerad­es därmed Louhos Charity Golf i Masku. Evenemange­t är Louhos Digitals och Lähdes första gemensamma projekt, där samtliga inkomster går till organisati­onerna Projekti Radikaali, Icehearts Turku, Centralför­bundet för Mental Hälsa och föreningen Tukenasi.

Louhos i sin tur har under en längre tid gjort kampanjer gällande ensamhet. Prov på detta sågs bland under våren, då Louhos, Centralför­bundet för Mental Hälsas och Mestis gemensamma kampanj ”Häpeä pois kypärästä” (Skam bort från hjälmen, fri svensk översättni­ng) vann ”Vuoden kiekkoteko” (priset för årets hockeybrag­d). Företaget satsar nu ännu mer på sitt hållbarhet­sarbete och söker fler föreningar med i arbetet.

– Våra arbetstaga­re har under den närmaste framtiden möjlighet att exempelvis göra volontärar­bete med ensamma på arbetstid. Vår målsättnin­g är att inspirera fler företag så att vi på en bred front kan göra gott, säger Louhos verkställa­nde direktör Iiro Junnila.

 ?? JESPER LINDBLOM ?? VISAR SITT STÖD. Välgörenhe­tsgolfen lockade också bland annat NHL-spelarna Antti Raanta och Mikko Lehtonen (på bild) till Masku.
JESPER LINDBLOM VISAR SITT STÖD. Välgörenhe­tsgolfen lockade också bland annat NHL-spelarna Antti Raanta och Mikko Lehtonen (på bild) till Masku.
 ??  ?? TILLSAMMAN­S. Louhos Digitals vd (svart keps och vit skjorta) hoppas på att många andra företag går med i kampen mot ensamhet.
TILLSAMMAN­S. Louhos Digitals vd (svart keps och vit skjorta) hoppas på att många andra företag går med i kampen mot ensamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland