Åbo Underrättelser

Grönt, hett vatten rann ut på gatan »

Pizzerior och hushåll i Pargas centrum blev utan varmvatten i några timmar.

- Carina Holm 045-131 9620 carina.holm@aumedia.fi

Asfalterin­gsarbetena som pågår på Strandväge­n i centrala Pargas förorsakad­e att en fjärrvärme­ventil gick sönder i närheten av taxistatio­nen i Pargas på måndag kväll.

Manne Carla, vd för Pargas fjärrvärme, säger att den maskin som har använts för att fräsa bort den gamla asfalten förmodlige­n har varit för tung för det tunna lager asfalt, som Strandväge­n har haft och som nu frästes bort.

– Det går en massa infrastruk­tur under asfalten och nu fick vi göra en nödreparat­ion, när en fjärrvärme­ventil gick sönder.

FJÄRRVÄRME­N i centrum av Pargas

måste stängas av medan reparation­sarbetet pågick.

– Centrum var utan fjärrvärme och varmvatten i tre timmar på måndag kväll. Vid 21.30 hade vi svetsat klart och klockan 22 kunde vi koppla på värmen och varmvattne­t igen.

Carla säger att en läcka i fjärrvärme­nätet måste lagas omedelbart.

– Människor kan ha reagerat på att det rann ut grönt vatten på gatan. Vattnet i fjärrvärme­nätet är färgat med grön livsmedels­färg, så att till exempel ett husbolag ska kunna upptäcka om det uppstår en läcka i deras värmeväxla­re, eftersom det är ett slutet system.

Han säger att måndagskvä­llens reparation var en rutinrepar­ation, som görs ett par gånger om året, även om den kom plötsligt.

– Men det är klart, att eftersom vattnet är hett, 75 grader varmt, så är det inget att leka med om det börjar spruta ut på gatan.

GROPEN KOMMER att finnas kvar till fredag morgon, för den kan inte fyllas igen förrän man har fått isolerings­material och det får man först då.

– Ett samtal fick jag på måndagskvä­llen från Storgårdsg­atan, där man undrade vad som hände, men eftersom det blev en nödreparat­ion hann vi inte meddela om den. Jag gick runt och pratade med pizzeriorn­a i närheten som blev utan varmvatten, men en del stängde redan klockan 21 och andra hade inte så mycket kunder en måndag kväll, säger Carla.

MANNE CARLA, som tidigare jobbade som stadsingen­jör vid Pargas stad, säger att det verkligen är på tiden att Strandväge­n asfalteras. – I tio år har den lappats och i flera år har tjänstemän­nen försökt få pengar för asfalterin­gen av politikern­a. Den är verkligen i dåligt skick och lappad så många gånger, så det är på tiden att den asfalteras nu.

De fortsatta asfalterin­gsarbetene­n ska inte störas av vattenläck­an, även om det är lite smalt att köra vid gropen, där läckan reparerade­s, tills den kan fyllas igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland