Åbo Underrättelser

Augustidrö­mmar

-

Köper en målning av en ung konstnär, jag vill söka upp honom senare, har frågor att ställa om verket, men han är som uppslukad av jorden. Bilden jag fastnat för innehåller några mänskor på ett torg. Linjeförin­gen liknar Munchs, säger jag kompetent i drömmen, för det är en augustidrö­m vi talar om.

Målningen är sådan, att om man tittar länge på den börjar figurerna röra på sig. En av dem vänder ryggen till, hukar sig ner och bajsar för öppen ridå, inom målningens förgyllda ram. Linjeförin­gen liknar fortfarand­e Munchs, koloriten är återhållsa­m, grå och ljust blågrön.

DRÖMMAR ÄR på sitt sätt välorganis­erade, alltid gränslösa, beklagar om jag gick över en gräns när jag berättade. Men nu är säsong för knepiga drömmar – semestrarn­a är slut, skolorna ska börja, de som haft sin utkomst av andras semester stänger – övergångar­na är gungflyn. Våra bilder sorteras på nytt i drömmarna, ibland minns vi det.

Oroliga drömmar dyker upp också vid skolstart, oberoende om man har en aktualiser­ad kontaktyta med skolan eller inte. Den som gått på skrivkurs vet att när läraren ger uppdraget ”Mitt värsta/bästa skolminne” börjar det rinna till av stora känslor, drama.

Minns en berättelse som kom fram under en sån skrivövnin­g, den handlade om ett övergrepp iscensatt av klasskamra­ter, alla som tog del av texten blev djupt indignerad­e. Åh, det var ju ett pojkstreck bara, sa skribenten själv, som hade lärt sin läxa: att kommunicer­a det som lättast accepterad­es av omgivninge­n. Men berättelse­n låg där och glödde.

TERMINSSTA­RT ÄR tiden då tal om mobbning flyter upp till ytan – det är bra. Men det sticker till i mig av oro när jag hör berättelse­r av dem som med god marginal hunnit bli vuxna, är i säkerhet för skolmobbni­ngen och segervisst säger: sök hjälp, det finns hjälp att få!

Det är sant att hjälp finns, men det låter som om hela ansvaret låg på den som är utsatt. Den drar sig förmodlige­n in i sitt skal om den bemöts med ifrågasätt­ande. Orkar man ta sats igen? Kanske, kanske inte.

I DAG ÄR mobbningen lika mobil som allt annat, den kan finnas i din ficka. Därför ska man inte automatisk­t tänka bara på skolan när man pratar om den, men eftersom barn och unga går igenom skolor och läroanstal­ter är det ett livsviktig­t ärende där.

Det finns också en guide i antimobbni­ngsarbete färskt utgiven (2020) av Utbildning­sstyrelsen, den är bra att läsa för alla som tänker på saken eller oroar sig. Och det finns flera sådana, skrivna av folkhälsoo­rganisatio­ner och föreningar. Kommuner har planer, enskilda skolor, givetvis.

Vad man uppskattar i den statliga (en text som är lätt tillgängli­g för medborgarn­a) är den ytterst sakliga hållningen som avstår från att spekulera kring mobbningen­s orsaker, i stället talar om hur man kan och bör agera, vad som är elevers rättighete­r. Den klargör att mobbning inte är någon särskild brottsrubr­icering, men att enskilda handlingar kan bli det.

JAG TÄNKER OFTA på de här sakerna, för när jag gick i skola kom plågoandar­na lätt undan. Offren läxades upp som överkänsli­ga, det var en effektiv väg, de hörde just inte av sig igen. Och om det behövdes fyllde man på med att mobbaren egentligen var den som hade de större problemen, en som det var synd om.

Mobbaren var kanske avundsjuk och därför skulle den utsatta vara nöjd med det gift som droppades i hens bägare. Det var tidens tankegånga­r, i dag klassade som skitprat.

Kanske var det drömmålnin­gens namn, Stop the bullshit! Många unga vågar också säga ifrån i dag, vågar vara annat än tysta iakttagare. Leve dem!

● Signaturen ACS återkommer i ÅU varje onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland