Åbo Underrättelser

Kärlek och självranns­akan i Lönnfors scener ur ett äktenskap

- Freja Rudels freja.rudels@aumedia.fi

BOKEN. Vad kan vi veta om en annan människa? Vad vet vi om oss själva? Och vem är egentligen bäst skickad att berätta våra historier?

Det här är frågor som väcks medan jag läser Per-Erik Lönnfors bok ”Öppna lådor. Minnen från ett äktenskap”.

Bokens nav och incitament är hans hustru Pearl Lönnfors. Tio år efter hennes död i cancer öppnar han av en händelse hennes mapp på datorn. Där hittar han en samling minnesfrag­ment hon formulerat inom ramen för en skrivcirke­l för amerikansk­a kvinnor i Finland.

Fragmenten sätter i gång hans eget minnesarbe­te och slungar honom tillbaka in i deras 46 år långa äktenskap. Utgående ifrån Pearls texter ger han sig i kast med att berätta hennes historia. Uppmuntrad av förlaget fyller han ut den med sin egen.

Pearls liv bjuder på insikter i en brokig blandning av kulturer, med en cypriotisk pappa, en judisk mamma, en chilensk styvmor och en uppväxt i smältdegel­n New York. I och med giftermåle­t med Lönnfors och flytten till Finland som ung fru kompletter­as paletten med en god dos finländsk gråhet. I utveckling­en var 60-talets Finland ljusår efter hennes tidigare hemort Bronx – fattigt, kantigt och kallt.

Det liv Lönnfors kunde ge henne var till en början synnerlige­n enkelt. De betydande posterna inom diplomatkå­ren och som vd för Hufvudstad­sbladet och Finska Notisbyrån låg i framtiden. Så också Pearls profession­ella självförve­rkligande som universite­tslärare.

LÖNNFORS ÄR en socialt skicklig berättare. Att han är berest och beläst och van att konversera i såväl kolumner som dramer, på ambassadmi­ddagar och i radion märks i framställn­ingen. Det är lätt att trivas i hans sällskap. I lagom långa, anekdotisk­t underhålla­nde kapitel berättar Lönnfors om Pearls och sina egna rötter, om hur det kom att bli de två och hur deras gemensamma liv artade sig.

Pearl kommer till tals genom fragmenten från skrivargru­ppen. Det är dem Lönnfors tar avstamp i, bygger ut eller skriver sig fram till i sin text. I botten ligger hela tiden förlusten av hustrun. Boken är ett sorgearbet­e som både väcks till liv och fullbordas i berättande­t.

Öppna lådor handlar om att berätta en kär människas livsberätt­else. Men kanske ännu mer om ett försök att lyssna till den: Att höra och hörsamma vad den säger om ett gemensamt liv som kanske har tett sig alldeles annorlunda ur ditt perspektiv.

Processen är inte helt smärtfri, även om försyndels­erna som uppenbarar sig är rätt små. Att skeletten i garderoben inte är så märkliga är ganska skönt. Det är inte löpsedelsm­aterial Lönnfors bjuder på,

Öppna lådor. Minnen från ett äktenskap

• av Per-Erik Lönnfors

• Omslag och layout: Anders Carpelan

Förlaget 2021

212 s. utan vardagliga tillkortak­ommanden och synder. Sådana som finns i de flesta nära relationer.

ATT ETT LIV ÄR värt att berätta, ett äktenskap värt att minnas och en sorgeproce­ss värd att fullfölja betyder inte att dylikt nödvändigt­vis håller för att ges ut i bokform.

Öppna lådor ter sig vid första anblicken som ett väldigt personligt skrivproje­kt. Lönnfors skriver för att bearbeta och minnas, lite för barnen, och framför allt för att få vara tillsamman­s med sin fru igen. Skrivproce­ssen är synlig, inklusive förlagets önskemål om komplement som mera klasspersp­ektiv och mera Lönnfors.

Det specifikt personliga i kombinatio­n med den geografisk­a, kulturella och klassmässi­ga rörlighete­n i parets liv erbjuder dock många möjlighete­r till både identifika­tion och ögonöppnan­de iakttagels­er. Lönnfors egen resa från underdog till framgångss­aga och lagren av exilerfare­nheter i Pearls liv fascinerar. Särskilt tankeväcka­nde är reflektion­erna kring Pearls judiska rötter som hennes styvmor gjorde sitt yttersta för att utplåna och som fick antisemiti­smen att sticka upp sitt fula ansikte även i Svenskfinl­and.

I LÖNNFORS HANTERING blir Pearl en riktig pärla. Porträttet skimrar. Hon är lika upphöjd som älskad. Även om hon får ta plats i helfigur, med egna ord och ambitioner utanför familjeliv­et, är hon ganska fantastisk­t felfri. Det säger säkert mycket om henne. Men kanske mest om betraktare­n. Om någon som älskar och som kanske behöver bekänna och sona. Eller är rädd för att upphöja sig själv.

I förhålland­e till sin insats som make och människa är Lönnfors betydligt mindre nådig. Om Pearl alltid verkar ha gjort allting rätt, så tycks hans liv ha rum också för försummels­er och felaktiga vägval, för dumhet och klumpighet och senkomna insikter. Bortsett från en faiblesse för namedroppi­ng är Lönnfors klädsamt anspråkslö­s också i sin bild av den egna karriären och framgångar­na.

Lönnfors text visar vilken avgörande betydelse perspektiv­et har för det vi ser. Jag undrar hur Per-Erik Lönnfors hade tett sig om bara Pearl hade hållit i pennan. Och vem hon hade blivit om boken hade varit hennes helt och hållet.

Öppna lådor handlar om att berätta en kär människas livsberätt­else. Men kanske ännu mer om ett försök att lyssna till den: Att höra och hörsamma vad den säger om ett gemensamt liv som kanske har tett sig alldeles annorlunda ur ditt perspektiv.

 ?? NIKLAS SANDSTRÖM ?? PER-ERIK LÖNNFORS. Han är en socialt skicklig berättare. Det är lätt att trivas i hans sällskap.
NIKLAS SANDSTRÖM PER-ERIK LÖNNFORS. Han är en socialt skicklig berättare. Det är lätt att trivas i hans sällskap.
 ??  ?? BOKEN. I öppna lådor minns Per-Erik Lönnfors med kärlek och självranns­akan.
BOKEN. I öppna lådor minns Per-Erik Lönnfors med kärlek och självranns­akan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland