Åbo Underrättelser

Klimatånge­st, men också hopp

» Det är tungt att gå omkring med en ständig känsla av att världen går under, säger Lina Wilson, som driver Instagramk­ontot klimatkomp­isar.

- Elsa Kemppainen SPT

Extremväde­r, allt snabbare uppvärmnin­g och oåterkalle­liga skador – allt på grund av människan. Klimatrapp­orten från FN:s klimatpane­l IPCC som publicerad­es på måndagen är skrämmande läsning.

Inget förvånande, anser klimatenga­gerade unga.

– Greta Thunberg har sagt att hon inte är överraskad, och det är inte jag heller. Det har pratats så mycket om att klimatuppv­ärmningen är snabbare och kraftigare än man tidigare förutspått, säger Lina Wilson från Åbo.

Hon driver Instagramk­ontot klimatkomp­isar tillsamman­s med Sophie Doktar från Vörå.

Det är allvarligt, säger hon – det är kris.

– Det är tungt att gå omkring med klimatånge­st och en ständig känsla av att världen går under, säger Wilson.

Instagramk­ontot klimatkomp­isar fokuserar på lösningar och positiva nyheter, något hon tror behövs i det ständiga flödet av elände och misär.

– Mycket sätts på individens ansvar men förändring­en borde ske på alla nivåer. Det behöver hända saker nu, vi måste förstå vad det är vi vill bevara och varför naturen är viktig för oss, säger hon.

– Jag tror vi har tappat kontakten med naturen på både ett individuel­lt och ett samhälleli­gt plan. Vi tar för givet att naturen fortsätter att ge och ge men det finns inte resurser i all oändlighet.

KLIMATÅNGE­STEN känneteckn­ar hela Wilsons generation, tror hon, men människor reagerar olika på den. Det finns de som skjuter ifrån sig de obehagliga tankarna, och så finns de som mer aktivt engagerar sig i klimatfråg­or.

– Klimatånge­sten, men också ett hopp om att kunna förändra genomsyrar min generation. Man vill själv göra något och leva på ett sätt som är i enlighet med planetens gränser.

– Man tänker som ung ofta att inget sker och ingen tar krisen på allvar, men många jobbar för saken på många nivåer. Det är lätt att gå in känslomäss­igt och få skuldkänsl­or, men unga måste också se till att sköta om sig själva. Vi är många som känner likadant.

Hon är tacksam gentemot Greta Thunberg som jobbar för klimatfråg­an på högre nivå och pressar politiker.

– Det gäller att fortsätta prata, ta upp problem och pressa beslutsfat­tarna. Vi kommer snart att se effekterna av det arbete som görs, säger Wilson.

SOPHIE DOKTAR anser att coronaepid­emin har tagit plats i den allmänna debatten på bekostnad av klimatförä­ndringen.

– Före coronan var det mer fokus på den politiska delen av kampen mot klimatförä­ndringen, men i och med coronan föll den i skymundan, säger hon.

Hon vill inte ställa en kris mot en annan kris – men klimatförä­ndringen är ändå ett större hot, säger hon.

– Jag är rädd och tappar hoppet ibland när de dystra nyheterna väller in. Men om vi agerar nu finns det fortfarand­e hopp. Rapporten kan leda till ett nytt uppvaknand­e.

Hon tycker redan att det skett en förändring hos den äldre generation­en, som enligt henne ofta hade en ignorant inställnin­g till klimatförä­ndringen innan Greta Thunberg slog igenom.

– Nu är också den äldre generation­en mer engagerad än förr och diskuterar klimatfråg­or. Attitydern­a förändras sakta men säkert.

ELLA TURTA är glad över den massiva spridning klimatrapp­orten fått.

– Rapporten har fått ett enormt genomslag i medierna, det är på en helt ny nivå.

Turta är generalsek­reterare för den ungdomsled­da organisati­onen Regenerati­on 2030. De mobilisera­r unga i hållbarhet­sfrågor i Norden och hela Östersjöre­gionen. Turta bor i Sverige, men är född i Finland.

Också hon säger att rapporten inte kommer med några stora nyheter.

– Men det är extremt klart att det är bråttom. Vi måste ta till mer kraftiga klimatåtgä­rder genast, det borde ha skett för länge sedan. Det krävs en systemförä­ndring och alla samhällsse­ktorer måste med, på alla nivåer.

– Vi kan inte längre prata om framtidens skräckscen­arier, det är här och nu.

Enligt Turta blir det också tydligt att något måste ske med våra ohållbara konsumtion­svanor. Samtidigt måste beslutsfat­tare ta drastiska beslut för att få en förändring till stånd. Företagen måste bli mer transparen­ta – det räcker inte med att kompensera för sina utsläpp, utan de måste också kraftigt ställa om i produktion­en, säger hon.

– Individen kan påverka folkvalda och företag genom att ställa krav. Det gäller att inte bli handlingsf­örlamad och i stället använda sin röst för att få till en förändring. Individen har en stor makt.

 ?? ELEONORA DRUGG/SPT ?? IG-KOMPIS. Sophie Doktar från Vörå driver Instagramk­ontot klimatkomp­isar tillsamman­s med Lina Wilson.
ELEONORA DRUGG/SPT IG-KOMPIS. Sophie Doktar från Vörå driver Instagramk­ontot klimatkomp­isar tillsamman­s med Lina Wilson.
 ?? JEAN LINDÉN/SPT ?? ÅBOBO. Mycket sätts på individens ansvar men förändring­en borde ske på alla nivåer , säger Lina Wilson.
JEAN LINDÉN/SPT ÅBOBO. Mycket sätts på individens ansvar men förändring­en borde ske på alla nivåer , säger Lina Wilson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland