Åbo Underrättelser

Välfärdsom­rådet tar nästa steg

» 13-mannagrupp utses för att styra landskapet in i välfärdsom­rådet.

- Anja Kuusisto anja.kuusisto@aumedia.fi

På tisdagseft­ermiddagen hölls i Åbo ett planerande möte för ett planerande organ med stort inflytande över Egentliga Finlands framtida välfärd. Det är ungefär så svårt som det låter.

Men i och med att riksdagen godkände lagen om välfärdsom­råden för hela Finland utom Helsingfor­s, har det med snabb takt börja hända saker i det som i åratal var en socialoch hälsovårds­reform under planering.

I ÅBO MÖTTES man i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikts regi och förslaget är att det är distriktet­s direktör Matti Bergendahl som axlar ordförande­skapet för landskapet­s interimist­iska morgan över förvaltnin­gen i välfärdsom­rådet. På finska kalllas den här temporära förvaltnin­gen ”vate” och det här organet har inte ännu utnämnts, men innan augusti månad är över ska gruppen ha utsetts.

Nästa vecka ska sjukvårdsd­istriktets styrelse godkänna utnämninge­n av organet, medan till exempel den regionala räddningsn­ämnden som sorterar under Åbo stad behandlar ärendet på onsdag (12.18).

Två månader efter att lagen trädde i kraft ska nämligen alla välfärdsom­råden ha ett interimsty­re för förvaltnin­gen av området.

I de här organen ska det finnas representa­nter för sjukvårdsd­istrikten, kommunerna, specialsju­kvården, samarbetso­rgan för primärhäls­ovården och socialvård­en, handikappo­msorgen och räddningsv­äsendet.

EGENTLIGA Finlands interimsty­re ska bestå av en 13 personer stark grupp. Åbo stad ska sannolikt företrädas av Riitta Liuksa, och av Tuomas

Heikkinen som enligt ett förslag kan bli viceordför­ande i gruppen. Sirpa Rantanen med Mikko Pietilä som personlig suppleant blir ÅUCS representa­nter.

Landskapet­s kommuner ska få representa­tion enligt region och storlek, det betyder att Åboland får en plats och den torde innehas av Pargas stadsdirek­tör Patrik Nygrén med Erika Strandberg som suppleant. Omsorgen av personer med funktionsn­edsättning­ar har en plats, och då blir Kårkullas vd Otto Ilmonen suppleant för Sari Hietala, som är vd för en finskspråk­ig handikappo­rganisatio­n.

– Vi har varit noggranna med att se till att mandatförd­elningen ska spegla Egentliga Finlands olika kommuner, ekonomiska regioner och dessutom iaktta jämställdh­et, säger Matti Bergendahl.

– Jobb finns det minsann för gruppen genast vi har den utnämnd. På flera andra håll i landet har man kommit längre än här hos oss. Det handlar bland annat om överföring­en av personalav­tal, om it, om överföring­en av fastighete­r med mera.

Välfärdsom­rådesval blir det i januari 2022 och dessa välfärdsom­rådesfullm­äktigen tillträder i mars 2022.

 ?? HARRI FALCK/SPT ?? MATTI BERGENDAHL. Direktören för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är en nyckelpers­on för planeringe­n av landskapet­s välfärdsom­råde.
HARRI FALCK/SPT MATTI BERGENDAHL. Direktören för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är en nyckelpers­on för planeringe­n av landskapet­s välfärdsom­råde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland