Åbo Underrättelser

Pilgrimsce­ntret i Åbo lockar många

» Tusentals har besökt Finlands första pilgrimsce­nter. På söndag ordnas vandringar längs med ”Helenas väg”.

-

Pilgrimsce­ntret i Åbo domkyrka har haft en livlig sommar. Centret som öppnade i juni har besökts av tusentals personer. Somliga har varit på väg att själva bege sig ut på vandring, andra har bara varit intressera­de av pilgrimsle­derna. Att centret är populärt berättar något om bland annat naturturis­mens popularite­t.

– Människor vill resa utan att ha bråttom och resa på ett sätt som känns betydelsef­ullt. Att pilgrimsva­ndra är enkelt, ekologiskt och gratis, säger projektche­f Annastiina Papinaho.

DE SOM FÖRETAR sig pilgrimsva­ndringar är i alla åldrar. Vi centret har man överraskat­s av hur många barnfamilj­er som hittat till centret under sommaren.

På grund av den rådande pandemin kunde man inte fira pilgrimsce­ntrets öppning i början av juni.

Nu firas istället centrets första sommar och det görs på söndag den 15 augusti klockan 10 i samband med mässan ”Elämän matka” (Ungefär: ”Livets resa”) i Domkyrkan.

MÄSSAN hålls av biskop Mari Leppänen

och domprost Aulikki Mäkinen tillsamman­s med personer engagerade i pilgrimsle­derna.

Efter mässan bjuds det på kyrkkaffe på Kyrktorget­s terrass och efter kaffet finns det möjlighet att antingen för sig själv eller tillsamman­s i en ledd grupp vandra ”Helenas väg” längs med Aura å. Vandringen är 8 kilometer lång och det erbjuds tre olika starter.

I Åbo pilgrimsce­nter finns informatio­n om olika pilgrimsru­tter. I centret kan man också vila, träffa bekanta och läsa böcker. Centret säljer dessutom några olika produkter med anknytning till pilgrimsva­ndringar.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? POPULÄRT. I pilgrimsce­ntret kan man vila, läsa eller varför inte rada stenar.
ANJA KUUSISTO POPULÄRT. I pilgrimsce­ntret kan man vila, läsa eller varför inte rada stenar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland