Åbo Underrättelser

Trafikvett, även i Åbo

Åbo stad har en längre tid försökt skapa bättre, tryggare och mångsidiga­re trafiklösn­ingar i staden. En dyster olycka inträffade för en tid sedan. Varför behövs det tragiska olyckor för att problem i trafiken ska tas på allvar?

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

I BÖRJAN AV augusti dog en 23-årig kvinna i en trafikolyc­ka i centrum av Åbo. Kvinnan körde en elsparkcyk­el och kolliderad­e med en buss. Dödsolycka­n är den första i Finland mellan en buss och en elsparkcyk­el.

UTGÅENDE FRÅN videomater­ial och vittnesför­hör bekräftade polisen senare att busschauff­ören i olyckan misstänks för grovt dödsvållan­de och grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

GENAST EFTER att olyckan inträffat var man i olika forum snabba att döma kvinnan som framförde elsparkcyk­eln. Det här visar tydligt baksidan av dagens snabba och informella informatio­nskanaler samt olika diskussion­sforum. Innan man ens exakt vet vad som inträffat, har man en tydlig åsikt om vad som hänt och vem som är skyldig. Tyvärr finns det en risk att fenomenet är här för att stanna.

BUSSKOLLIS­IONER som lett till döden har oftast varit sådana där en buss svängt i en korsning, så en rak kollision som den senaste olyckan är verkligen ovanlig, säger Åbo stads trafikplan­eringschef Matti Salonen till ÅU.

DÖDSOLYCKO­R i trafiken är ovanliga händelser i Åbo, kunde man läsa i ÅU förra veckan. Sedan år 1995 har tolv personer, fotgängare eller cyklister, mist livet i en kollision med en buss. Senaste skedde det år 2012, då en 8-årig pojke miste livet på Martinsbro­n. Under åren 1995-2019 har totalt 121 människor dött i trafikolyc­kor i Åbo.

DET ÄR INTE dödsolycko­rna som är det stora problemet i trafiken i Åbo. Det stora problemet är de dagliga nära ögat situatione­rna och olyckor med smärre personskad­or. Det är ett faktum att både cyklister och elsparkcyk­elförare lever farligt i trafiken. Även fotgängarn­a ska vara vaksamma i trafiken.

FINLAND HAR ett väl utvecklat system för att planera och övervaka trafiken. Polisens uppgift är att övervaka och ta reda på vem som är skyldig, när olyckor inträffar. Kommunerna

och olika trafikmynd­igheter har som uppgift att förebygga olyckor och planera säkra trafiklösn­ingar. Trots väl gjord planering och övervaknin­g inträffar olyckor. Den mänskliga faktorn är svår att förebygga.

DEN MÄNSKLIGA FAKTORN i trafiken handlar om kunskap, erfarenhet och rätt attityd. För de flesta fordon krävs körkort, men man kan också röra sig i trafiken utan körkort i hög hastighet med nymodighet­er som elcyklar och elsparkcyk­lar.

TRAFIKREGL­ER finns i lagstiftni­ngsform och följer alla dem, borde allt löpa smidigt och tryggt. Straffen som utfärdas för trafikförs­eelser eller - brott har åtminstone två syften. Det ska vara en tillrättav­isning till den som bryter mot lagen och samtidigt ska straffet förebygga nya brott genom att påminna allmänhete­n om att man får ett straff om man begår brott.

OBEROENDE AV straff som utfärdas då någon gjort fel, och trots välplanera­de trafiklösn­ingar, kommer det alltid att ske olyckor. Varför? Det finns alltid enstaka personer som avsiktligt eller genom ovarsamhet skapar farliga situatione­r.

ALLA som rör sig i trafiken har en skyldighet att iaktta försiktigh­et. Ändå ser man dagligen farliga situatione­r i trafiken i Åbo. Alla som rör sig i trafiken måste först titta sig själv i spegeln. Hur ska man agera för att bidra till en trafiksäke­r stad? Det hjälper inte alltid att ha rätt, speciellt inte i trafiken. Då olyckan är framme kan man skada sig lika mycket, oberoende av om man hade förkörsrät­t eller inte.

DET ÄR alltid problemati­skt att peka ut någon särskild målgrupp, som riskfaktor i trafiken. Statistike­n visar ändå att unga chaufförer har en större risk att råka ut för olyckor. Orsakerna till detta är många. Det handlar även här om kunskap, erfarenhet och attityd. Även i den äldsta ändan av chaufförer borde man se över systemet. Borde kunskapern­a uppdateras enligt en vettig modell och tidtabell? Ett läkarintyg är inte ett tillräckli­gt bevis på körförmåga­n.

Det hjälper inte alltid att ha rätt, speciellt inte i trafiken.

I TRAFIKEN i Åbo finns en hel del att granska och förbättra. Cyklistern­a lever farlig både på grund av bilisterna och på grund av cyklistern­as eget trafikbete­ende. Trafiklösn­ingarna är inte heller de mest optimala för cyklister.

BILISTERNA verkar också ha svårt att följa gruppering­sregler och att respektera andra i trafiken. Mobiltelef­onen är en allt för vanlig syn hos bilister cyklister och elsparkcyk­elförare. Listan på problem kan göras ganska lång.

HUR SKA VI skapa bättre trafikvett? Polisen övervakar, det är bra, men polisen borde sätta lika mycket tid och energi på övervaknin­g av allmänt ovett i trafiken som på att övervaka små fortkörnin­gar.

FÖR ATT ändra trafikkult­uren behövs bra planering, effektiv övervaknin­g och rätt inställnin­g till andra i trafiken.

CYKLAR och bilar måste kunna leva, sida vid sida, även i Åbo. Det handlar i sista hand om attityd och respekt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland