Åbo Underrättelser

Radikala ideologier oroar Polisen

Ett tiotal personer i sydvästra Finland specialbev­akas av Polisen. De misstänks ha kopplingar till internatio­nell terrorism eller våldsbejak­ande politiska och religiösa rörelser.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Det kan vara frågan om våldsbenäg­na personer som har konkreta planer på att begå ett brott eller som hotar att angripa en skola. Risto Lammi polischef Sydvästra Finlands Polisdistr­ikt

Fyra år efter terroratta­cken i Åbo uppskattar Sydvästra Finlands Polisinrät­tning att det finns cirka 40 personer i regionen som kan vara anhängare av terroristo­rganisatio­ner eller som kan utgöra ett hot mot landets säkerhet.

Det kan röra sig om enskilda radikalise­rade individer som vill utföra en attack, karismatis­ka uppviglare, spridare av propaganda, utländska stridande som återvänder till Finland och möjliga finansiäre­r.

DE HÄR personerna specialbev­akas i samarbete med Skyddspoli­sen och Centralkri­minalpolis­en. I fall av en attack i till exempel Åbo är det lokalpolis­en som har huvudansva­ret för att avvärja den, säger polischef Risto Lammi.

– Det såg man vid terrorratt­acken i Åbo då en patrull var på plats några minuter efter attacken.

VID SIDAN av personerna med misstänkta terroristk­opplingar har Polisen

extra koll på det man kallar för ”riskgruppe­r”.

I dem ingår cirka 100 personer, av vilka ett tiotal är sådana som Polisen bedömer att det är all anledning att följa med extra noga, säger Lammi.

– Det kan vara frågan om våldsbenäg­na personer som har konkreta planer på att begå ett brott eller som hotar att angripa en skola. De kan också understöda och bejaka olika politiska eller våldsamma ideologier. Har ni lyckats avvärja några konkreta hot?

– Det har vi gjort. Vi arbetar preventivt och när vi upptäcker att någonting är i görningen kontaktar vi personen och ser till att hen får hjälp.

TILLSVIDAR­E är situatione­n ändå lugn på Åbos gator och i förorterna.

Någon liknande gängbildni­ng som till exempel i Helsingfor­s där olika gruppering­ar har tagit över hela kvarter har inte märkts i Åbo. Men Polisen är medveten om att fenomenet kan uppstå också här och därför har man försökt öka sin närvaro och synlighet.

Man följer också med situatione­n i Sverige där det gängrelate­rade våldet har eskalerat i sommar.

– LÄGET I SVERIGE har förändrats radikalt den senaste tiden och det verkar som om utveckling­en inte går att stoppa med polisiära medel och jag hoppas naturligtv­is att inte samma sak händer här. Men vi är föreberedd­a på allt.

– Om det inte skulle vara för coronan skulle vi säkert ha åkt till Sverige för att bekanta oss med hur myndighete­rna där har hanterat situatione­n.

ETT RELATIVT nytt fenomen i sydvästra Finland är att Polisen i dag kan råka ut för hotfullt beteende av större grupper ungdomar.

– Det har varit enskilda fall där berusade ungdomar har utmanat oss och betett sig hotfullt. Men några direkta våldshandl­ingar har vi inte utsatts för. Största delen av ungdomarna beter sig bra.

 ?? MARIA THÖLIX ?? ÖVERVAKNIN­G. I sydvästra Finland finns tiotals personer som Polisen specialbev­akar. Det rör sig om personer med kopplingar till terrororga­nisationer eller som understöde­r radikala ideologier.
MARIA THÖLIX ÖVERVAKNIN­G. I sydvästra Finland finns tiotals personer som Polisen specialbev­akar. Det rör sig om personer med kopplingar till terrororga­nisationer eller som understöde­r radikala ideologier.
 ?? KIM LUND ?? POLISCHEF RISTO LAMMI.
KIM LUND POLISCHEF RISTO LAMMI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland