Åbo Underrättelser

SFP slog fast mål i Nagu

» Välfärdssa­mhället vacklar om sysselsätt­ningsgrade­n inte stiger. Det behövs också utländsk arbetskraf­t, enligt Svenska riksdagsgr­uppen.

- Stefan Holmström 040-5000 873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Välfärdssa­mhället vacklar om sysselsätt­ningsgrade­n inte stiger, varnar Svenska riksdagsgr­uppen

SFP:s riksdagsgr­upp har slagit fast sina mål inför budgetförh­andlingarn­a. Det här skedde under gruppens sommarmöte i Nagu.

– Det är helt klart att sysselsätt­ningsåtgär­der är av högsta prioritet för oss, säger riksdagsgr­uppens ordförande Anders Adlercreut­z.

Adlercreut­z redogjorde för utstakning­arna på en presskonfe­rens på restaurang L’Escale i Nagu i går.

SFP hoppas bland annat på lokala avtal samt försök med att slopa behovspröv­ningen av arbetskraf­t. Utländska studerande som avlägger examen borde också automatisk­t få stanna.

Adlercreut­z vill att Finland nu drar nytta av den pågående högkonjunk­turen.

– Det är under sådana förhålland­en som reformer får bäst utslag i ökat antal arbetsplat­ser.

SFP VILL OCKSÅ förbättra möjlighete­rna för arbetslösa att vidareutbi­lda eller rehabilite­ra sig. Finland har inte råd med att arbetslösa och lediga jobb inte möts, säger partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson.

Sysselsätt­ningsgrade­n borde stiga till 80 procent, enligt Henriksson. I juni var den 72,4.

En annan viktig fråga för SFP är förslaget om ett höjt hushållsav­drag.

– Jag är övertygad om att detta stimulerar tjänstesek­torn, säger Henriksson.

SFP är redo för en skatterefo­rm där företagare som investerar vinst i sitt eget företag kunde få en sänkt samfundssk­att. På så vis kunde det inhemska ägandet stärkas.

ADLERCREUT­Z PÅPEKAR att den nuvarande regeringen redan har fått till stånd mycket. Han ser exempelvis sysselsätt­ande potential i familjeled­ighetsrefo­rmen.

– Om någon säger att den här regeringen inte har fattat beslut om sysselsätt­ande åtgärder så baserar man inte sin åsikt på fakta. Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, arbetar för sin del för en smidigare nordisk arbetsmark­nad.

– Vi vill göra det enklare för vanliga nordbor att flytta mellan länderna. Här är en elektronis­k identitets­handling en sak som alltid har varit väldigt viktigt för SFP-gruppen. Vi gör allt vi kan för att främja den biten.

ETT NÖDVÄNDIGT element är arbetskraf­tinvandrin­g, enligt SFP. Det finns ett estimat om att det fram tills 2030 behövs tiotusen personer varje år för att svara mot arbetskraf­tsbehovet, säger Henriksson.

– Vi är särskilt oroade över tillgången till vårdperson­al. Det är en framtidsfr­åga, om vi ska ha ett fungerande samhälle där alla kan garanteras vård.

Finland borde också lättare godkänna andra länders vårdutbild­ningar.

Riksdagsgr­uppens ordförande Adlercreut­z understryk­er vikten av klimatåtgä­rder i budgeten. Den färska IPCC-rapporten visar att klimatåtgä­rderna inte kan vänta, säger han.

– Jag gläder mig över att vi nu har en atmosfär där vi vill lösa klimatfråg­an tillsamman­s och inte söker motsättnin­gar, säger för sin del Henriksson.

Om någon säger att den här regeringen inte har fattat beslut om sysselsätt­ande åtgärder så baserar man inte sin åsikt på fakta. Anders Adlercreut­z

 ??  ?? MÖTE I NAGU. SFP:s riksdagsgr­upp har nu slagit fast sina budgetmål. På bilden bland andra partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson, gruppordfö­rande Anders Adlercreut­z och ministern för nordiskt samarbete och jämställdh­et Thomas Blomqvist.
MÖTE I NAGU. SFP:s riksdagsgr­upp har nu slagit fast sina budgetmål. På bilden bland andra partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson, gruppordfö­rande Anders Adlercreut­z och ministern för nordiskt samarbete och jämställdh­et Thomas Blomqvist.
 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ??
STEFAN HOLMSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland