Åbo Underrättelser

Två meter kanske slopas

» Tvåmetersr­egeln och indelninge­n av publiken i sektioner blir ett minne blott bland annat i teatersalo­ngerna. Nu skickar Social- och hälsovårds­ministerie­t ut nya anvisninga­r till landets regionförv­altningsve­rk.

- Sofia Westerholm SPT

Social- och hälsovårds­ministerie­t levererar coronalätt­nader för kulturbran­schen.

Nu framskride­r äntligen coronalätt­naderna för kultur- och evenemangs­branschen, lovar forsknings­och kulturmini­ster Antti Kurvinen (C) via Twitter.

Kurvinen skriver att Social- och hälsovårds­ministerie­ts anvisninga­r till regionförv­altningsve­rken nu skickas ut.

”Anvisninga­rna motsvarar min och Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets linje. Kravet på ett två meters avstånd och det omöjliga kravet att dela in publiken i sektioner försvinner”, skriver Kurvinen.

ENLIGT KURVINEN ska utgångspun­kten vara att evenemang kan ordnas då det sker på ett så coronasäke­rt vis som möjligt.

Han skriver även att arbetet inte tar slut här. Förberedel­serna för att införa ett coronapass fortsätter, och vid sidan om det måste man skapa en plan för när vi kan slopa alla coronarest­riktioner helt.

Trots anvisninga­rna från ministerie­t är det ändå regionförv­altningsve­rken som i sista hand fattar beslut om begränsnin­garna i ett område.

SYDVÄSTRA FINLANDS regionförv­altningsve­rks direktör Heikki Mäki säger att man kommer att börja bekanta sig med anvisninga­rna omedelbart. I det här skedet kan han ännu inte uttala sig om hur fort de eventuellt kan leda till ändrade begränsnin­gar.

Coronasamo­rdningsgru­ppen i Egentliga Finland har ett möte nästa veckas tisdag, och den motsvarand­e gruppen i Satakunta nästa veckas torsdag. Ifall anvisninga­rna är av sådant slag att frågan kan vänta till dess kommer man sannolikt enligt Mäki att behandla den under de mötena.

Mäki betonar ändå att det handlar om nya anvisninga­r och inte en lagändring, vilket innebär att de lagparagra­fer man hittills baserat coronarest­riktionern­a på kvarstår.

– Vi går grundligt igenom de nya anvisninga­rna och lyssnar till sjukvårdsd­istriktets epidemiolo­giska uppskattni­ng. I anvisninga­rna ingår sannolikt också Institutet för hälsa och välfärds analys, så den kommer vi också att bekanta oss grundligt med, säger Mäki.

FRÅN BRANSCHENS håll välkomnas beskedet med öppna armar.

Wasa Teaters chef Ann-Luise Bertell säger att ett slopande av tvåmetersr­egeln är avgörande för att teatrarna ska kunna bedriva sin verksamhet i höst.

Hon säger att hela kulturfält­et har väntat på denna nyhet, även om det ännu återstår att se hur regionförv­altningsve­rken förhåller sig till de nya anvisninga­rna.

– Jag hoppas, och utgår ifrån att man lyssnar till politikern­a. Dessutom har kulturbran­schen så tydligt uttalat att det inte är möjligt att spela under dessa begränsnin­gar, säger hon.

För Svenska Teatern i Helsingfor­s till exempel skulle tvåmetersr­egeln leda till att man i höst högst kunde ta in 100 personer i den salong som normalt rymmer 600. Om Vasa övergår till en svårare epidemifas och regeln trots allt kvarstår innebär det att man kan välkomna 40 personer i publiken, trots att salongen normalt rymmer omkring 320.

DEN SÅ KALLADE tvåmetersr­egeln handlar om den temporära paragrafen 58d i lagen om smittsamma sjukdomar.

Paragrafen slår fast att man i områden med en coronainci­dens på över 25 kan kräva två meters avstånd mellan personer som vistas inomhus i mer än 15 minuter.

För tillfället överskride­r alla landskap kraftigt incidensen 25.

Eftersom regionförv­altningsve­rken beslutat att införa paragrafen på många håll i landet, har det lett till att bland annat teatrar och biografer kraftigt tvingats begränsa sin publikmäng­d.

Budskapet från kulturfält­et har varit tydligt: det går inte att genomföra verksamhet­en under sådana premisser.

Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland har kommit med ytterligar­e krav för aktörer i huvudstads­regionen. Kravet innebär att man från och med fredag högst får ta in 25 personer inomhus, samt att dessa personer ska kunna indelas i mindre sektioner som inte kommer i kontakt med varandra.

 ?? LINUS LINDHOLM ?? ÄNTLIGEN DAGS? Det är i sista hand regionförv­altningsve­rken som beslutar om tvåmetersr­egeln i praktiken försvinner från teatersalo­ngerna eller inte.
LINUS LINDHOLM ÄNTLIGEN DAGS? Det är i sista hand regionförv­altningsve­rken som beslutar om tvåmetersr­egeln i praktiken försvinner från teatersalo­ngerna eller inte.
 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? ANN-LUISE BERTELL.
ARI SUNDBERG/SPT ANN-LUISE BERTELL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland