Åbo Underrättelser

”Det här viruset kommer alltid att finnas kvar”

» Institutet för hälsa och välfärd och Socialoch hälsovårds­ministerie­t uppdaterad­e om coronaläge­t under torsdagen.

- Rico Liljedahl SPT

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t konstatera­des det sammanlagt 5 163 coronafall under förra veckan, det vill säga vecka 32, jämfört med 5 072 fall veckan innan.

I omkring en fjärdedel av de nya fallen befann sig personen i karantän när smittan konstatera­des och i ungefär hälften av fallen har man lyckats hitta smittkälla­n.

I Finland har det konstatera­ts 865 fall sedan i onsdag. Även om antalet fall fortsätter vara högt har den stora ökningen avstannat, säger överläkare Otto Helve vid Institutet för hälsa och välfärd.

– Unga vuxna är fortfarand­e de som smittas mest. Det står också klart att det allt oftare är de som är ovaccinera­de som smittas

FRAM TILL DEN 18 augusti 2021 har det under pandemin rapportera­ts om totalt 1 008 dödsfall med koppling till covid-19 i Finland.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd har nästan 70 procent av befolkning­en fått åtminstone en dos vaccin, och i dag har 50 procent av befolkning­en fått två doser vilket innebär fullt skydd.

– Det är ytterst viktigt att alla som kan ta vaccinet också tar det. Risken för att en person som har fått två vaccindose­r ska bli sjuk är liten, men det händer, säger Helve.

Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t har vaccinerin­gen av 12– 15 åringar, som påbörjades i augusti, framskridi­t snabbt. Ungefär en fjärdedel av åldersgrup­pen har fått den första vaccindose­n.

– Pandemin är inte över, vare sig ur ett finskt eller ett globalt perspektiv, säger Voipio-Pulkki.

ENLIGT lkka Julkunen, professor i virologi vid Turun yliopisto, fortsätter coronaviru­set utvecklas och det finns i nuläget hundratals varianter. De flesta av dem är dock relativt lika det ursprungli­ga viruset.

– Det är främst alfa, beta, delta och gammavaria­nterna av viruset som man behöver ta i beaktande just nu, säger Julkunen.

För att avgöra om en ny virusvaria­nt är oroande och behöver beaktas bedöms varianten utifrån tre olika kriterier enligt Julkunen. De är: Hur lätt den nya varianten sprider sig, hur allvarligt sjukdomsfö­rlopp den kan leda till och i hur hög utsträckni­ng varianten kan stå emot vaccin och kroppens immunförsv­ar.

– Vi kommer inte att bli av med pandemin innan tillräckli­gt många har vaccinerat­s eller har genomgått sjukdomen. Det här viruset är här för att stanna och kommer alltid att finnas kvar, säger Julkunen.

ENLIGT INSTITUTET och ministerie­t hör skolorna inte till riskzonern­a för smittsprid­ning trots att antalet fall gått upp den senaste tiden.

– Det har visat sig att det inte är så stor risk att smittor sprider sig i skolorna. I skolorna har man gjort bra jobb för att skydda barnen. Under hela pandemin har man kunnat se att det är i hemmen barn smittas, säger överläkare Helve.

Det finns i nuläget inga planer på att förändra skyddsåtgä­rderna såsom man gjort, eller håller på att göra, i flera av Finlands grannlände­r.

– Just nu finns det ingen tanke på att stryka skyddsåtgä­rderna. Fallen är för många för att göra det just nu, säger Helve.

 ?? JUSSI ALTONEN/STATSRÅDET­S KANSLI ?? OTTO HELVE. Överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.
JUSSI ALTONEN/STATSRÅDET­S KANSLI OTTO HELVE. Överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland