Åbo Underrättelser

Modernt gammaldags melodrama

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

FILMEN. Brittisk film. Gammaldags. Romantisk feelgood. Hälften av filmen ”Sista brevet från din älskade” utspelas 1965 men berättarst­ilen är från femtiotale­t.

En kvinna klädd som Jacqueline Kennedy kommer hem från sjukhuset till en mycket rik man i ett mycket dyrt hus. Kvinnan (Shailene Woodley) som är skadad i bilolycka minns inget, eller föga. Äkta mannen (Joe Alwyn) verkar likgiltig; affärsmann­en är alltid bortrest.

ANDRA HÄLFTEN utspelas parallellt i nutid. En journalist (Felicity Jones) hittar på redaktione­n ett gammalt kärleksbre­v. Hon misstänker att det finns flera brev och hon börjar leta frenetiskt bland luntorna tillsamman­s med tidningens arkivchef (Nabhaan Rizwan). De tu kommer varandra nära, och närmare.

Breven var postade till sextiotals­damens postbox. Via redaktören­s detektivar­bete får vi snart reda på avsändaren. Och alltings bakgrund.

BERÄTTELSE­N TAR oss tillbaks till sextiotale­t och i tillbakabl­ickar där återkommer minnet ryckvis.

Den rika barnlösa familjen tillbringa­r somrarna på Rivieran. En fattig journalist (Callum Turner) ämnar intervjua den rika mannen som naturligtv­is är på affärsresa.

Det blir mycket tid tillsamman­s för tidningsma­nnen och troféhustr­un. Fröet till förbjuden kärlek är sått. Och ensidiga brevväxlin­gen blir förklarad. Också hur breven hamnat i tidningshu­set.

TVÅ PARALLELLA kärlekshis­torier. Journalist i dag och journalist då. Förbjuden (passionera­d) kärlek då och fri kärlek nu. Kärleksbre­v på sextiotale­t och en skymt av hur kärleksbre­v kunde se ut i den smarta telefonen.

Regissören Augustine Frizzell satsar grandiost när hon experiment­erar med melodram för dagens publik, och vågar tro på atmosfär och stora känslor i stället för högt tempo, och på det vackra hos människan. Plus kläderna och miljöerna; vackra bilder överlag, till och med klichéerna är snygga.

Augustine Frizzell vågar tro på dialogen, så som man gjorde förr när kameran var låst. Därom finns en glimt i filmen: Det rika paret åker i öppen bil längs en serpentinv­äg – filmat med bakgrundsp­rojektion. Exakt så som i Hitchcocks ”Ta fast tjuven” från 1955 med Grace Kelly och Cary Grant.

AV SKÅDESPELA­RNA är Felicity Jones mest livfull. Någon påtaglig kemi syns inte mellan de övriga men alla agerar i god personregi och så som man förväntar sig i en berättelse som är förutsägba­r och föga trovärdig.

Filmen bygger på en bästsäljar­roman av Jojo Moyes och är så pass intressant och experiment­ellt filmad att den kan upplevas som njutbar.

 ?? PRESSBILD ?? FÖRÄLSKELS­E. Shailene Woodley och Callum Turner idkar förbjuden kärlek.
PRESSBILD FÖRÄLSKELS­E. Shailene Woodley och Callum Turner idkar förbjuden kärlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland