Åbo Underrättelser

Byggnämnde­n i Pargas är orolig över brister i nya skolcentre­t

» Vill att stadsstyre­lsen ska vara medveten om problemen.

- Carina Holm 045 1319620/carina.holm@aumedia.fi

Den nya stadsstyre­lsen i Pargas, som sammanträd­er på måndag för första gången, får bland annat ta del av den tidigare bygg- och miljönämnd­ens oro över bristerna när det gäller det nya skolcenter­bygget, som går under namnet Kreativt lärcenter.

Lärcentret är stadens största investerin­g på många år och beräknas kosta omkring tjugo miljoner euro.

I ETT BREV TILL stadsstyre­lsen från nämnden, skriver nämndens ordförande Kurt Ekström, SFP, att nämndmedle­mmarna bland annat har uttryckt besvikelse över att bygglovsha­ndlingarna måste kompletter­as med så många dokument.

Bygg- och miljönämnd­en godkände i mitten på juni tilläggsvi­llkor för bygglovet för det Kreativa lärcentret.

– Nämndmedle­mmarna var besvikna över bristerna i de inlämnade bygglovsha­ndlingarna, skriver han.

ENLIGT HONOM innehöll beslutsför­slaget i sig villkor som mötet måste kompletter­a med ytterligar­e villkor.

De gällde brandsekti­oner, akustik och konstrukti­onslösning­ar. Dessutom saknades en livslängds­plan för byggnaden.

– Bygg- och miljönämnd­en vill nu uttrycka sin oro över projektet, specifikt dess kvalitetss­äkring och styrning. Det är glädjande att kommande användare noggrant hörts i projektet, men det verkar ha funnits brister i kvalitetss­äkringen av byggnadspl­aneringen och projektled­ningen.

NÄMNDEN konstatera­de också att projektet har krävt ingående och detaljerad handlednin­g.

– I projektet är Pargas stad byggherre och ansvarar därmed för såväl byggnadspl­anering, ansökan om bygglov, projektled­ning, projektets hantering som projektets genomföran­de. Nämnden vill göra stadsstyre­lsen uppmärksam på att det handlar om ett mycket krävande byggprojek­t där tillbyggna­den ansluter till en befintlig byggnad med fuktskador.

NÄMNDEN understryk­er att skolcenter­bygget kräver särskild expertis och noggrannhe­t samt tillräckli­ga resurser i form av personinsa­tser och tid.

– Otydlighet­er i ritningar riskerar också att leda till oförutsedd­a tillläggsk­ostnader i projektet, skriver nämndens ordförande till stadsstyre­lsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland