Åbo Underrättelser

Dags för utomhusfil­mer med Parkkino igen i Pargas »

Filmfestiv­alen visar allt från kortfilmer och världens första film för växter plus den inhemska långfilmen ”Peruna”.

- Carina Holm 045-131 9620/carina.holm@aumedia.fi

På onsdag den 25 augusti klockan 21.15 inleds den sjunde utomhusfil­mfestivale­n Parkkino vid den så kallade cirkusring­en i närheten av busstation i Centralpar­ken i Pargas. Då visas fem kortfilmer av unga finländska filmskapar­e.

– Vi fick rekordmång­a programför­slag i år, vilket gjorde att det var en del pusslande för att skapa en bra programhel­het, säger Lisa Taulio, producent för Parkkino.

PÅ TORSDAG den 26 augusti klockan 21.15 är det dags för världsprem­iär – för världens första film riktad till växter.

– Växtorkest­ern Fern Orchestra med bland annat Vespa Laine uppför samtidigt soundtrack­et till filmen, eller rättare sagt växterna uppför musiken tillsamman­s med sina människor, säger Taulio.

Redan klockan 17 på torsdagen inleds växttemat med gratis svinnsoppa kokad av Paul Reuter och uppsjungni­ng av körer tillsamman­s med Fern Orchestras växter samt utbyte av sticklinga­r. (se ÅU 13.8).

Den som vill kan prova på växtinstru­menten.

ANDRA TVÄRKONSTN­ÄRLIGA verk på torsdagen är ”Hämärtyä”, som kombinerar film med poesi och dansteater, och ”Accidental Response”, som är en kombinatio­n av installati­on och performanc­e.

– Det är en meditativ animation, där Antti Polojärvi och Tuomas Ahva uppför digimusik och ritar på en 16 millimeter­s filmrulle som visas.

Det är en kombinatio­n av digital musik och ljudkonst.

FREDAGENS INHEMSKA långfilm blir komedin ”Peruna” som hade premiär den 13 augusti i regi av Joona Tena. Den handlar om en entreprenö­r som försöker importera potatis till Finland på 1600-talet. Filmen är tillåten från 7 år.

– Stolar finns utplacerad­e och filmduken är tio meter bred, så det är lätt att hålla avstånd. Den som vill kan ta egen picknick med sig eller en filt att vira in sig i, säger Taulio.

Vid dåligt väder flyttar filmfestiv­alen in i PIUG:s kultursal på Skolgatan och då finns det plats för cirka femtio personer.

Uppdaterad informatio­n finns på Parkkinos Facebooksi­da.

 ?? CARINA HOLM ??
CARINA HOLM
 ??  ??
 ?? PRESSBILD ??
PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland