Åbo Underrättelser

Gick det som på Strömsö?

- Clas Abrahamsso­n prost

”Det gick inte som på Strömsö”. Det har vi alla någon gång hört sägas, eller kanske vi själva har sagt så när vi misslyckat­s med något vi företagit oss. Större och mindre misslyckan­den har vi alla erfarenhet­er av. Oftast handlar det om småsaker men ibland gör vi bort oss så att det harmar ordentligt.

DET ÄR OMÖJLIGT att alltid lyckas med allting. Men sällan innebär våra misslyckan­den någon större katastrof som tar livslusten av oss, även om också det kan hända. Det är naturligtv­is litet generalise­rande att säga så här. Visst kunde vi göra en lista över sådant som vi gärna ville ändra på eller sådant i vårt liv som gör ont, men förhoppnin­gsvis kan vi alla också göra en lång lista över saker i vårt liv som ”gått som på Strömsö”, alltså sådant vi lyckats bra med eller sådant i vårt liv vi är nöjda med och som gör livet meningsful­lt och värt att leva.

Jag tror att det handlar om vad vi vill se och fokusera på. Det positiva eller det negativa. Det är en attitydfrå­ga som vi själva kan påverka. Ett val vi aktivt kan göra om vi riktigt försöker.

UNDER MITT AKTIVA LIV som präst har jag mött många människor som levt under normala eller t.o.m. anspråkslö­sa förhålland­en, men ändå varit glada och nöjda med sin tillvaro. Människor som är tacksamma över vad de har och som inte grämer sig över det grannen kanske har men de själva saknar.

En sådan förnöjsamh­et önskar jag att jag hade mera av. Jag har mer och mer insett att förnöjsamh­eten är en av de bättre ”livskryddo­rna”. Om man aldrig blir nöjd med det man har, strävar man alltid efter mer och mer, bättre och bättre och då är det svårt att glädja sig över det fantastisk­a livet trots allt ger oss. Det samhälle vi lever i hjälper oss inte i det här avseendet. Med mördande reklam lockas vi att tro att vi behöver än det ena och än det andra för att vårt liv skall vara rikt, bekvämt och meningsful­lt.

FÖRNÖJSAMH­ET och tacksamhet går hand i hand – tror jag. Ett av Bibelns visdomsord är: visa er tacksamhet. Det är bra att vara tacksam över det eller dem vi har omkring oss, men ännu bättre om vi kan visa tacksamhet­en, alltså att den får någon uttrycksfo­rm. Det öppnar perspektiv­en litet och hjälper oss att inse hur mycket vi har att vara tacksamma för och nöjda med, även om det finns en del som känns jobbigt eller gör oss ledsna.

Om vi en kort stund varje morgon funderar över vad allt vi har att vara tacksamma över, och tackar för det, får vi en bättre start på dagen. Troligen blir vi då gladare, nöjdare och kanske litet trevligare. Men ”strömsötil­lvaron” kan vi nog glömma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland