Åbo Underrättelser

Elias Tillandz-priset till Åboforskar­e som skrev om cyanobakte­rier

» Elias Tillandz-priset delas årligen ut för bästa vetenskapl­iga artikel som publicerat­s av forskarna vid BioCity Turku. I år gick priset till professor Yagut Allahverdi­yeva-Rinne och hennes forsknings­grupp.

-

Åbo Akademis kansler Carl G. Gahmberg valde ut pristagare­n 2021 på förslag från hela forskarkår­en vid BioCity Turku. I priset ingår ett stipendium med stöd av Stiftelsen för Åbo Akademi. I år överräckte­s priset för 17:e gången i samband med BioCity-symposiet torsdagen den 19 augusti 2021.

– Jag gratulerar BioCity Turku för så många fina artiklar. Det var inte lätt att avgöra vilken av dem som var bäst. När jag fattade mitt beslut lade jag särskild vikt vid att forskninge­n skulle vara innovativ. Något som också var viktigt är att forskninge­n verkligen har bedrivits i Åbo. Den prisbelönt­a forskninge­n har avsevärda förtjänste­r och med hjälp av den kommer man i framtiden potentiell­t kunna producera olika plaster på ett sätt som är mycket mer skonsamt för miljön, summerar Gahmberg.

I OCH MED de globala utmaningar världen står inför, bland annat med tanke på klimatförä­ndringen, energisäke­rheten och sinande naturresur­ser finns det behov av att övergå från en linjär fossilbase­rad ekonomi till en hållbar cirkulär (bio)ekonomi.

För att steget över till en cirkulär ekonomi ska kunna tas behöver nya tekniker för att producera förnybara bränslen och kemikalier vidareutve­cklas.

Eten är en av världens viktigaste organiska nyttokemik­alier. Den används i tillverkni­ngen av plast, fibrer och andra organiska material. År 2022 kommer det att behövas mer än 185 miljoner ton eten årligen.

EN FORSKNINGS­GRUPP vid Åbo universite­t under ledning av professor Yagut Allahverdi­yeva-Rinne har fångat etenproduc­erande cyanobakte­rier på en polymerfil­m, varvid bakteriern­a producerad­e eten under en sammanhäng­ande period på hela fyrtio dagar.

– En så här långvarig etenproduk­tion med hjälp av bakterier är exceptione­ll och möjliggörs av en polymerfil­m som skyddar cellerna. En sådan syntetisk biofilm begränsar kraftigt cellernas tillväxt och får en betydande del av de fotosyntet­iska metabolite­rna att delta i etenbiosyn­tesen i stället för att cellerna bildar biomassa. Etengas frigörs från biofilmen och den kan (i framtiden) samlas in från bioreaktor­ns gasfas, berättar Allahverdi­yeva-Rinne.

– I vår forskning använde vi oss av den redan tidigare genetiskt modifierad­e cyanobakte­rien Synechocys­tis sp. PCC 6803 som bildar ett etenproduc­erande EFE-enzym. Närvaron av EFE i cyanobakte­riecellern­a möjliggör etenproduk­tion med hjälp av cyanobakte­riens metabolism, solenergi och koldioxid som fås ur luften, tillägger Allahverdi­yeva-Rinne.

FORSKNINGE­N ÖPPNAR nya möjlighete­r att utveckla effektiva fotosyntet­iska cellfabrik­er nedsänkta i ett fast bionedbryt­bart material, vilka producerar eten.

Resultaten hjälper dessutom uppskalnin­gen av processen så att den fungerar industriel­lt. Forskninge­n har bedrivits inom ramen för Nordaquas verksamhet. Nordaqua är ett nordiskt excellensc­entrum som koordinera­s av Åbo universite­t. Den prisbelönt­a artikeln har publicerat­s i den vetenskapl­iga publikatio­nen Green Chemistry.

Tillandz-publikatio­nspriset har fått sitt namn efter Elias Tillandz (1640–1693), professor vid Akademien i Åbo. Tillandz införde de empiriska vetenskape­rna i Finland och publicerad­e den första egentliga vetenskapl­iga artikeln i Åbo.

 ?? HANNA OKSANEN/ÅBO UNIVERSITE­T ?? PROFESSOR YAGUT ALLAHVERDI­YEVA-RINNE. Åboforskar­na klarlade cyanobakte­riernas möjlighete­r att fungera som levande cellfabrik­er som producerar nyttiga kemiska föreningar med hjälp av solljus.
HANNA OKSANEN/ÅBO UNIVERSITE­T PROFESSOR YAGUT ALLAHVERDI­YEVA-RINNE. Åboforskar­na klarlade cyanobakte­riernas möjlighete­r att fungera som levande cellfabrik­er som producerar nyttiga kemiska föreningar med hjälp av solljus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland