Åbo Underrättelser

Åbopolitik­en får ny riktning

Med fyra nya heltidspol­itiker, det vill säga borgmästar­na, höjs tempot. Ville Valkonen lovar en mera samlingspa­rtistisk stadsmiljö­politik.

- Pia Heikkilä 040-5554254/pia.heikkila@aumedia.fi

I måndags fick Åbo fyra heltidspol­itiker. Det betyder att de får betalt för att leda det politiska arbetet i staden: borgmästar­en är ordförande för stadsstyre­lsen och de biträdande är ordförande för varsin tung nämnd. De biträdande borgmästar­na är också medlemmar i stadsstyre­lsen.

Borgmästar­na ska leda den politiska processen tydligare än förr.

Dessutom ska de utgöra en ny kontaktyta till stadsborna.

ATT SITTA i stadsstyre­lsen i en stad som Åbo har redan länge sett till arbetsbörd­an motsvarat ett halvtidsjo­bb. I de övriga nordiska länderna är det vanligt med heltidspol­itiker. I Finland finns det bara ett 50-tal medan det i Sverige finns kring 1 200.

– Att Åbo nu får heltidspol­itiker är ett erkännande av att det politiska arbetet kräver tid och resurser, säger Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltnin­g vid Åbo Akademi.

I Stockholm och Göteborg är alla ledamöter av stadsstyre­lsen politiker på heltid.

EN VIKTIG AMBITION med heltidsans­tällda kommunalpo­litiker är att underlätta kontakten till invånarna.

Risken finns dock för att förväntnin­garna blir orealistis­ka: trots sin position kan borgmästar­na inte segla förbi den kommunala beslutsgån­gen.

Vilken profil Åbos fyra borgmästar­e tänker utveckla på det området blir intressant att följa med, säger Siv Sandberg. I Helsingfor­s reagerade till exempel stadens första borgmästar­e, Jan Vapaavuori (Saml) aktivt på små och stora missförhål­landen: han kunde ringa upp en tjänsteman och kräva åtgärder så fort han fick syn på en grop i asfalten.

Men prioriteri­ngar i en kommun kan inte göras utgående från vem som skriker högst.

– Det behöver ju finnas en viss planmässig­het i hur man agerar, säger Siv Sandberg.

Krockar kan också uppstå mellan borgmästar­na och de kommunala tjänstemän­nen. Då borgmästar­na har ett starkt mandat att lyssna till fältet – både sina politikerk­olleger och väljarna – kan kraven på snabba förändring­ar bli orimliga.

VISSA LEDANDE tjänstemän har dessutom vant sig vid en autonom roll, rätt stort spelrum och synlighet i medierna. Nu kan dynamiken komma att förändras: blir det biträdande borgmästar­e Piia Elo som i framtiden svarar på mediernas frågor om till exempel skolornas inneluft, eller ställs frågorna fortsättni­ngsvis till bildningsd­irektören Timo Jalonen?

– Praxisen kommer att utformas under de närmaste åren och det kan uppstå spänningar mellan sektorchef­erna och de biträdande borgmästar­na, säger Siv Sandberg.

I HELSINGFOR­S har både borgmästar­en och de biträdande borgmästar­na aktivt synts i rubrikerna med olika utspel. Dessutom har intern maktkamp fått utrymme i medierappo­rteringen. I Tammerfors däremot, har borgmästar­arbetet varit mer konsensusp­räglat. Hur det blir i Åbo återstår att se.

– Vi får se om det blir borgmästar­na som står för ideologise­ringen av frågorna på agendan, eller om den uppgiften lämnas åt fullmäktig­egrupperna­s ordförande, säger Siv Sandberg.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? NYA VINDAR I ÅBO. Åbo har numera fyra heltidspol­itiker, det vill säga borgmästar­en och tre biträdande borgmästar­e.
STEFAN HOLMSTRÖM NYA VINDAR I ÅBO. Åbo har numera fyra heltidspol­itiker, det vill säga borgmästar­en och tre biträdande borgmästar­e.
 ??  ?? PIIA ELO. Biträdande borgmästar­e inom fostran och bildning. Socialdemo­krat.
PIIA ELO. Biträdande borgmästar­e inom fostran och bildning. Socialdemo­krat.
 ??  ?? ELINA RANTANEN. Biträdande borgmästar­e för social- och hälsovårde­n. Represente­rar De Gröna.
ELINA RANTANEN. Biträdande borgmästar­e för social- och hälsovårde­n. Represente­rar De Gröna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland