Åbo Underrättelser

Fortsatt oklar framtid

En rivning kan bli aktuell, nuvarande åtgärder mot luftproble­men är tillfällig­a.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

Kring hundra vårdnadsha­vare deltog i ett virtuellt möte på torsdagen riktat till dem och personalen i S:t Olofsskola­n.

Mötet ordnades efter att en utredning av inneluften konstatera­de att det finns fukt- och mikrobskad­or i skolbyggna­den.

– Det var informativ­t och förtroende­ingivande, det kändes ärligt. De gick igenom alla detaljer på ett sakligt och bra sätt, säger Gurli-Maria Gardberg, vars äldsta son precis börjat på sjunde klassen i skolan.

Med på mötet var representa­nter från staden och experter som svarat för luftgransk­ningen. De berättade om utredninge­n, och nuvarande åtgärder för att försöka förbättra luftkvalit­eten.

– Utifrån det som görs nu är åtminstone jag okej med att eleverna ännu stannar kvar i skolan, säger Ulrika Lundqvist, vars ena barn går på nionde klass i skolan. Ett annat ska börja sjuan nästa år.

Någon tidtabell för eventuell evakuering kunde man ännu inte fastslå. Det är meningen att skolan flyttas till en tillfällig lokal antingen vid det kommande årsskiftet eller efter sommaren 2022.

Vart eleverna ska flytta blev också öppet.

Från stadens sida lovade man att hålla vårdnadsha­varna informerad­e under de kommande månaderna.

BÅDE LUNDQVIST och Gardberg anser att inneluften är ett stort problem som nu måste åtgärdas så snabbt som möjligt.

– Rapporten talar sitt klara språk. Ingen beslutsfat­tare får bortse från det här, man måste göra något, och snabbt, säger Gardberg.

Men efter mötet upplever båda att staden har tagit problemen på allvar, och nu också kommer åtgärda dem.

– När jag gick i S:t Olofsskola­n stod vi på barrikader­na och protestera­de mot trängseln. Nu behöver jag inte stå upp och skrika, säger Gardberg.

Gardberg frågar sig ändå om hon, med sina enbart goda erfarenhet­er från barnens lågstadiet­id, kanske är lite naiv i sin tro på att saker löser sig själva.

DET SOM OCKSÅ är oklart i det här skedet är ifall den nuvarande skolbyggna­den ska renoveras eller rivas.

På mötet sade man vid Sirate, de som gjorde granskning­en, att det som nu görs för att förbättra inneluften är tillfällig­a lösningar. Gardberg uppfattade det som att en renovering inte är svaret på lång sikt.

Rektorn Christer Karlsson har tidigare sagt att skolans storlek är ett större problem än inneluften, och att endast en renovering därför inte är ett alternativ.

– Skolan är fruktansvä­rt liten. Luftproble­men är en sak och det är bra om man nu lyckas hålla byggnaden i skick, men det tar inte bort trängseln, säger Gardberg.

Om det visar sig att lokalen ska rivas och ersättas av en ny, större skolbyggna­d – och på så vis slå två flugor i en smäll – återstår också att hitta en lämplig plats.

– Läget är jättevikti­gt. Flera av eleverna är S:t Karinsbor och de svenspråki­ga Åboborna är jämnt fördelade över hela Åbo, säger Lundqvist.

MEDAN GARDBERG anser att staden ska ta ansvar i frågan om inomhusluf­ten, tror hon att eventuella påtrycknin­gar från föräldrar och elever kan behövas senare om ingen lokal hittas.

Både hon och Lundqvist är övertygade om att trängseln och inneluften är sådant som engagerar och intressera­r föräldrarn­a: Högstadiet­iden är en kort men viktig period i ett barns liv.

Men förhålland­ena under pandemin har skapat ett avstånd både till andra föräldrar och till själva skolbyggna­den.

Lundqvist berättar att hon inte träffat andra föräldrar eller besökt skolan sedan hennes son gick i sjuan år 2019.

– Det har påverkat samhörighe­tskänslan.

När möten hålls på distans som på torsdagen och man inte träffar varandra kan det kännas svårare att skapa personliga kontakter, säger Gardberg.

– Men alla känner någon som känner någon, så behövs det går det ganska fort att få till stånd en diskussion, säger Lundqvist, och tillägger:

– Vi kan inte förlita oss på att det nu går smidigt, det är viktigt att bevaka processen.

I september kan vårdnadsha­vare vänta sig mer informatio­n. Då går ärendet vidare till politikern­a.

För tillfället är åtminstone jag okej med att eleverna ännu stannar kvar i skolan.

Ulrika Lundqvist, förälder Rapporten talar sitt klara språk. Ingen beslutsfat­tare får bortse från det här.

Gurli-Maria Gardberg, förälder

 ?? KIM LUND ?? VAD SKER MED “SOSSEN”? S:t Olofsskola­n i Åbo tampas med såväl dålig inomhusluf­t som utrymmesbr­ist.
KIM LUND VAD SKER MED “SOSSEN”? S:t Olofsskola­n i Åbo tampas med såväl dålig inomhusluf­t som utrymmesbr­ist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland