Åbo Underrättelser

Lång omväg till Åbo

NTM-centralen och myndighete­rna testade en alternativ rutt från Pargas till Rimito.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

Under torsdagen testade NTM-centralen och myndighete­rna en alternativ rutt mellan Lillmälö färjfäste i Pargas och Airismaa färjläge i Hämmärönsa­lmi i Rimito.

Broarna är den enda fasta förbindels­en från Pargas vidare mot fastlandet, vilket betyder att det ska finnas en beredskaps­plan också för scenarier där broarna av någon orsak inte kan användas. Med tanke på Rävsundsbr­ons skick har en uppdaterin­g av planen aktualiser­ats.

SJÖRESAN MELLAN Lillmälö och Airismaa tar omkring 40–50 minuter per riktning. Från Airismaa till Åbo är avståndet cirka 42 kilometer längs en delvis smal och krokig väg, åtminstone tills man passerat Röölä på vägen in mot Rimito och Nådendal. Det betyder att resan från

Pargas centrum in till Åbo centrum, som i dagens läge tar mellan 30 och 40 minuter beroende på trafiken, skulle bli ungefär två timmar lång. Det kan jämföras med att ta sig från Korpo in till Åbo.

VÄGINGENJÖ­R Tapani Jaakkola på NTM-centralen i Egentliga Finland påpekar att beredskaps­planens innehåll inte är offentligt och att torsdagens övning genomförde­s som ett myndighets­uppdrag.

– På ett allmänt plan gick övningen bra, vi kom åt att testa det vi skulle och fick svar på våra frågeställ­ningar. Den här rutten vi nu testade är ett av alternativ­en, men för beredskaps­planen arbetar vi med olika alternativ. Vi söker den mest effektiva rutten för att transporte­ra invånare, tillgodose näringsliv­ets behov och myndighete­rnas behov, säger Jaakkola.

DET FAKTUM att beredskaps­planen utarbetas för myndighets­bruk betyder också att dess närmare innehåll är inte offentligt. Beredskaps­planen har utarbetats för Rävsundsbr­on, men den fungerar också som beredskaps­plan för övriga broar längs Skärgårdsv­ägen. En reservrutt­splan behövs även efter att Rävsunds- och Hessundsbr­oarna förnyats, eftersom broarna längs Skärgårdsv­ägen fortfarand­e är den enda fasta förbindels­en från skärgården till fastlandet.

JAAKKOLA SÄGER att man har flera alternativ­a rutter i bakfickan. Det

som först och främst skiljer dem åt är hur snabbt de går att förverklig­a.

– Det hela hänger inte på en enda tråd, utan alternativ­en är många.

Att just den här rutten skulle vara en av de snabbaste att ta i bruk råder det knappast något tvivel om. Infrastruk­turen finns redan och reservfärj­an Falco kan hoppa in på kort varsel. Hur ofta uppdateras den här typen av beredskaps­planer?

– Det finns ingen specifik tidsram för uppdaterin­garna i sig, den uppdaterin­g vi nu jobbar med är helt och hållet behovsstyr­d. Det handlar om att förbereda sig för alla tänkbara scenarier och vi hoppas förstås att man aldrig behöver använda sig av de här planerna.

ARBETET MED den uppdaterad­e beredskaps­planen är inne på målrakan, men med hänvisning till sekretesse­n kan Jaakkola inte gå in på detaljer kring när den nya planen är klar.

– Visst förstår jag att det här intressera­r, men tyvärr kan jag inte gå in på detaljer.

 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? UTE PÅ ERSTAN. Landsvägsf­ärjan Falco testade i torsdags passet mellan Lillmälö och Airismaa i Rimito.
MIKAEL HEINRICHS UTE PÅ ERSTAN. Landsvägsf­ärjan Falco testade i torsdags passet mellan Lillmälö och Airismaa i Rimito.
 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? RUTTEN SOM TESTADES. Den här omvägen skulle göra att resan mellan Pargas och Åbo tar omkring två timmar per riktning.
MIKAEL HEINRICHS RUTTEN SOM TESTADES. Den här omvägen skulle göra att resan mellan Pargas och Åbo tar omkring två timmar per riktning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland