Åbo Underrättelser

Färgen som förbryllar i Åbo

» Landskapen är fortfarand­e i spridnings­fasen men förutsättn­ingarna för hårda sammankoms­tbegränsni­ngar finns inte längre.

-

CORONA. Regionförv­altningsve­rket i Sydvästra Finland upphäver med omedelbar verkan sammankoms­tbegränsni­ngarna och skyldighet­en att undvika närkontakt i Egentliga Finland och Satakunta.

Landskapen är fortfarand­e i epidemins spridnings­fas, men enligt sjukvårdsd­istrikten uppfylls inte längre förutsättn­ingarna för att tillämpa paragraf 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar.

Därför slopas alltså kravet på att undvika närkontakt vid offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter.

I Egentliga Finland gällde sedan början av augusti att sammankoms­ter med fler än 10 personer inte skulle ordnas inomhus om det inte var möjligt att garantera säkerhetsa­vstånd på 2 meter mellan deltagarna.

För utomhustil­lställning­ar fanns inga krav på säkerhetsa­vstånd, men för tillställn­ingar med fler än 50 deltagare gällde att det skulle vara möjligt att undvika närkontakt.

Restaurang­ernas verksamhet är dock fortfarand­e begränsad, och regionförv­altningsve­rket uppmuntrar även alla åldersgrup­per att låta vaccinera sig.

Alla som har lokaler för kunder och publik är dessutom skyldiga att hindra smittsprid­ning. De ska se till att deltagarna har möjlighet att rengöra händerna, att de får instruktio­ner om rutiner som hindrar smittsprid­ning samt att lokalernas ytor rengörs effektivt.

Man ska även ha möjlighet att vistas så glest som möjligt i lokalerna.

 ?? JOHAN BACKAS ??
JOHAN BACKAS
 ?? EMMA STRÖMBERG/SPT ?? FRITT FRAM. Nu skippas sammankoms­tbegränsni­ngarna bland annat i Åbo i Egentliga Finland.
EMMA STRÖMBERG/SPT FRITT FRAM. Nu skippas sammankoms­tbegränsni­ngarna bland annat i Åbo i Egentliga Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland