Åbo Underrättelser

Gula rutor i korsning på Aningaisga­tan förbryllar

» De målade rutorna på gatan i två korsningar ska underlätta trafiken. Men vanligtvis dröjer det upp till ett halvår innan bilister anpassar sig till nya trafikarra­ngemang, enligt Åbos trafikplan­erare.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

Förhoppnin­gsvis gör rutorna det tydligare hur man ska köra i en korsning. Kimmo Knaapi, teknisk trafikplan­erare

På Aningaisga­tan, i korsningar­na med Mariegatan och Universite­tsgatan, har ett målat nät av gula ”kryssrutor” dykt upp.

Turun Sanomat var först ute med nyheten om de nya trafikarra­ngemanget, som fått bilister i Åbo att klia sig i huvudet. Hur är det meningen att man ska köra i rutorna, och vad är deras syfte?

För att börja i den senare änden och svara på frågan varför, måste man titta på den uppdaterad­e vägtrafikl­agen som trädde i kraft den 1 juni i fjol.

LAGREFORME­N KOM med flera nya direktiv om bland annat lätta elfordon, hastighets­begränsnin­gar, däck och vägmarkeri­ngar.

I vägtrafikl­agen står det så här i paragraf 28 om att köra i korsningar:

”Ett fordon som närmar sig eller kör in i en korsning ska anpassa körsättet så att trafiken på den korsande vägen inte orsakas olägenhet, om fordonet tvingas stanna i korsningen.”

De gula rutorna på vägen ska helt enkelt göra det tydligare – och synligare – att det är bilistens ansvar att inte orsaka ”olägenhete­r”, trafikstoc­kning, i korsningen, säger Kimmo Knaapi, teknisk trafikplan­erare vid staden.

– Man får inte stanna i en korsning med rutor. Deras huvudsyfte är att förhindra trängsel och köbildning i korsningen.

Bilister som närmar sig en korsning ska alltså se till att det finns tillräckli­gt med utrymme efter korsningen för att köra ut ur den.

– Nu ser man ofta hur bilar som kört ut i korsningen vid grönt ljus, orsakar trafikstoc­kning när ljuset ändrar till rött för dem och kön inte tilllåter dem att köra ut, säger Knaapi.

Egentligen handlar det här inte om något nytt trafikfeno­men, säger han. Bilister har alltid varit tvungna att förutse trafiken och köra enligt det.

I ÅBO HAR DET nya rutsysteme­t hittills bara tagits i bruk på Aningaisga­tan.

I Helsingfor­s och Tammerfors har man längre erfarenhet av arrangeman­get.

Nu ska man följa med hur systemet påverkar trafiken. Knaapi säger att det ännu räcker månader innan man kan säga något om hur det fungerat.

På Statsrådet­s och Transport- och kommunikat­ionsverket­s hemsidor kan man bland annat läsa att syftet med den reviderade vägtrafikl­agen var att ”öka smidighete­n och säkerheten i trafiken”.

Kimmo Knaapi tror inte det finns några egentliga nackdelar med rutorna, trots att folk alltid ”får för sig saker”.

De nya bestämmels­erna ska också vara ”så enkla och lätta att förstå som möjligt. ”

– Det brukar ta sisådär ett halvår för folk att märka och anpassa sig till nya trafikarra­ngemang. Förhoppnin­gsvis gör rutorna det tydligare hur man ska köra i en korsning.

I framtiden kan det bli aktuellt med ett likadant system i korsningen vid Nylandsgat­an och Tavastgata­n, där trafiken också är livlig.

 ?? JOHAN BACKAS ?? TUTA OCH KÖRA? Det nya rutmönstre­t i två korsningar på Aningaisga­tan förbryllar bilister som inte vet hur man ska köra igenom det.
JOHAN BACKAS TUTA OCH KÖRA? Det nya rutmönstre­t i två korsningar på Aningaisga­tan förbryllar bilister som inte vet hur man ska köra igenom det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland