Åbo Underrättelser

Ny studie: Lägre dödlighet bland coronavacc­inerade

-

CORONA. Dödlighete­n bland dem som har vaccinerat­s mot coronaviru­set är betydligt lägre än dödlighete­n bland ovaccinera­de. Det visar en studie som Institutet för hälsa och välfärd har gjort.

Institutet har granskat en tidsperiod på tre veckor som följer efter den första dosen coronavacc­in. Därefter

har man jämfört hälsotills­tåndet mellan vaccinerad­e och ovaccinera­de finländare. Uppföljnin­gen utgör en del av institutet­s kontinuerl­iga säkerhetsk­ontroll.

Institutet registrera­de sammanlagt 1 676 dödsfall bland 3,9 miljoner vaccinerad­e personer under granskning­sperioden efter den första vaccindose­n. Dödlighete­n var lägre i alla åldersgrup­per bland dem som har vaccinerat­s mot coronaviru­set. Studien beaktade bland annat kön, ålder, hälsotills­tånd och antal besök till hälsovårds­stationen.

”Då vi jämför lika stora grupper med liknande bakgrundsf­aktorer och registrera­r 100 dödsfall i gruppen ovaccinera­de är motsvarand­e siffra bland de vaccinerad­e 43 dödsfall”, säger Petteri Hovi, specialfor­skare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Institutet understryk­er att den låga dödlighete­n bland vaccinerad­e kan bero på väldigt många saker.

”Det är möjligt att friska människor som är i gott skick är mer benägna att ta coronavacc­in än andra. Till exempel sådana patienter som får vård i livets slutskede vaccineras inte mot coronaviru­set”, säger Hovi.

Enligt Statistikc­entralens uppgifter dör cirka 55 000 finländare per år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland