Åbo Underrättelser

Fyra rån utförda av tonårspojk­ar oroar polisen

» I Åbo och Pemar har flera rån skett. Förövarna har varit pojkar i åldern 14–16 år.

- Lukas Söderqvist

Den här veckan har Polisinrät­tningen i sydvästra Finland undersökt fyra rån som ungdomar begått i Egentliga Finland. Rånen har skett under andra halvan av augusti. Tre av dem skedde i Åbo och ett i Pemar. Samma förövare stod bakom två av rånen, medan de två andra utfördes av skilda grupper.

Grupperna i fråga består främst av 14–16-åriga pojkar. Ungdomarna har varit våldsamma under rånen, och en del av offren har skadats i samband med rånen.

Polisen kom förövarna på spåren genom aktivt fält- och undersökni­ngsarbete. Största delen av de misstänkta har varit gripna under undersökni­ngen och polisen har tagit hand den stulna egendomen.

Enligt polisen utförs förundersö­kningen snabbt, och ärendet går vidare till åtalsprövn­ing för att reda ut de misstänkta­s skadestånd­s- och straffrätt­sliga ansvar.

– Skadestånd­sansvar gäller även misstänkta under 15 år, säger kriminalöv­erkonstape­l Niko Virtanen i ett pressmedde­lande.

I två av fallen hänger rånen ihop med köp via nätet. Vid själva köptillfäl­let då parterna mötts har rånarna varit våldsamma.

– Trots att största delen av ungdomarna beter sig väl och ungdomsbro­ttslighete­n inte har ökat på polisinrät­tningens område är polisen väldigt oroade över även de minsta tecknen på gängverksa­mhet. De här ungdomarna tar inte något ansvar för dessa dåd, för att inte tala om deras framtid, säger Virtanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland