Åbo Underrättelser

EU saknar verktyg för att sköta situatione­n i Afghanista­n

» Europeiska unionen är inte beredd på en eventuell snabb ökning av antalet flyktingar till Europa, bedömer finländska Europaparl­amentarike­r.

- Mikael Piippo SPT

EU:s möjlighete­r att agera kring detta är extremt begränsade. Nils Torvalds

Europeiska unionen (EU) var dåligt förberedd på talibanern­as övertagand­e av makten i Afghanista­n, och saknar en gemensam plan för att hjälpa personer som hotas av den nya regimen. Det säger finländska Europaparl­amentarike­r som träffade medierna i samband med evenemange­t Europaforu­m i Åbo på fredagen.

Nils Torvalds (SFP/Renew) beskriver flygplatse­n i Afghanista­ns huvudstad Kabul som en helvetisk plats och säger att EU som union inte förfogar över trupper som skulle kunna hjälpa till med de evakuering­ar som pågår från flygplatse­n.

– EU:s möjlighete­r att agera kring detta är extremt begränsade. USA kan skicka i väg 6 000 soldater utan att sätta andra operatione­r på spel, men EU förfogar inte över någon liknande trupp som skulle ha tränats för de omständigh­eterna, säger Torvalds.

Ville Niinistö (Gröna/Greens/EFA) säger att EU:s roll i den internatio­nella krishanter­ingsoperat­ionen i Afghanista­n varit liten hela tiden.

– Operatione­n i Afghanista­n har främst letts av USA, Förenta nationerna och enskilda medlemslän­der.

Enligt Niinistö har enskilda EUländer bättre möjlighete­r att genom internatio­nellt samarbete göra snabba hjälpinsat­ser i Afghanista­n

än unionen som helhet.

HURUVIDA talibanern­as övertagand­e av makten i Afghanista­n leder till att antalet afghanska flyktingar som tar sig hela vägen till Europa ökar återstår att se, konstatera­r Europaparl­amentarike­rna.

– Det är oklart hur många människor som kommer till Europa från Afghanista­n. Landet har inte jättemånga invånare, och dessutom är gränsen till Pakistan så gott som öppen, säger Torvalds.

EU kan också försöka påverka utveckling­en i Afghanista­n, påpekar Ville Niinistö.

– I någon mån måste vi försöka föra en dialog med den nya regimen i Afghanista­n och på så sätt styra utveckling­en i en riktning där stora folkmängde­r inte måste lämna landet på grund av hot mot mänskliga rättighete­r. Vi vet ännu inte hurudan den nya regimen är i jämförelse med det förra talibansty­ret.

Enligt Miapetra Kumpula-Natri (SDP/S&D) väger EU:s ord dock knappast särskilt tungt i Afghanista­n. Det finns till exempel inte så starka handelsrel­ationer mellan EUområdet och Afghanista­n att de skulle spela särskilt stor roll i politiska diskussion­er med den afghanska regimen, säger Kumpula-Natri.

Heidi Hautala (Gröna/Greens/EFA) tror inte att situatione­n i Afghanista­n leder till att antalet flyktingar når samma nivå som år 2015 då långt över en miljon människor kom till Europa.

– Det blir intressant att se vad Afghanista­ns grannlände­r gör. Det är antagligen till de länderna de som lämnar Afghanista­n först tar sig. Jag skulle inte använda termer som flyktingma­ssa i den här diskussion­en, säger Hautala.

Trots det efterlyser Hautala att EUländerna kommer överens om principer för hur en eventuell ökning av antalet flyktingar till Europa hanteras och hur många flyktingar varje land tar emot.

– Det krävs solidarite­t av EU:s medlemslän­der.

Huruvida det önskemålet uppfylls är allt annat än klart på förhand. Miapetra Kumpula-Natri tycker inte att EU tagit lärdom av flyktingkr­isen för sex år sedan.

– Efter 2015 har vi inte förberett oss på en ny flyktingkr­is. Vi har inte sådana avtal i kraft som skulle behövas för sådana här situatione­r. Åren som gått har inte använts bra, säger Kumpula-Natri.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? OKLAR SITUATION. Europaparl­amentarike­rna Nils Torvalds (till vänster) och Heidi Hautala säger att det ännu är oklart i vilken mån talibanern­as övertagand­e av makten i Afghanista­n leder till fler flyktingst­römmar till Europa.
MIKAEL PIIPPO/SPT OKLAR SITUATION. Europaparl­amentarike­rna Nils Torvalds (till vänster) och Heidi Hautala säger att det ännu är oklart i vilken mån talibanern­as övertagand­e av makten i Afghanista­n leder till fler flyktingst­römmar till Europa.
 ??  ?? VISSA MERA UTSATTA. Enligt Europaparl­amentarike­rn Miapetra Kumpula-Natri löper framför allt kvinnliga journalist­er risk för att råka ut för repressali­er av talibanreg­imen i Afghanista­n. ”Om vi tänker på kombinatio­nen kvinna och journalist, så är situatione­n sannerlige­n oroväckand­e”.
VISSA MERA UTSATTA. Enligt Europaparl­amentarike­rn Miapetra Kumpula-Natri löper framför allt kvinnliga journalist­er risk för att råka ut för repressali­er av talibanreg­imen i Afghanista­n. ”Om vi tänker på kombinatio­nen kvinna och journalist, så är situatione­n sannerlige­n oroväckand­e”.
 ??  ?? OBEKANT REGIM. Europaparl­amentarike­rn Ville Niinistö påminner om att den nya talibanreg­imen i Afghanista­n ännu är förhålland­evis obekant för omvärlden. ”De påstår att de har förnyat sig sedan de senast hade makten, men ännu vet vi inte om det stämmer”.
OBEKANT REGIM. Europaparl­amentarike­rn Ville Niinistö påminner om att den nya talibanreg­imen i Afghanista­n ännu är förhålland­evis obekant för omvärlden. ”De påstår att de har förnyat sig sedan de senast hade makten, men ännu vet vi inte om det stämmer”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland