Åbo Underrättelser

Hinner och orkar finländarn­a engagera sig i välfärdsom­rådesvalet? »

Finlands första välfärdsom­rådesval kommer att kosta staten minst 17 miljoner euro. På förhand råder ändå oro över att det obekanta valet kommer att få ett lågt valdeltaga­nde.

- Sofia Westerholm SPT

Tidtabelle­n är stram, medger valdirektö­r Arto Jääskeläin­en vid Justitiemi­nisteriet då mindre än fem månader återstår till Finlands första välfärdsom­rådesval.

De praktiska arrangeman­gen är han inte särskilt orolig över eftersom valet kommer att arrangeras väldigt likt övriga nationella val. Inte heller lagparagra­ferna kring valet oroar eftersom de har funnits med i planeringe­n sedan regeringen Sipilä började förbereda en vårdreform 2015.

Något han däremot är fundersam över är hur man under den korta tid som återstår ska hinna nå ut till väljarna med budskapet om vad valet går ut på, varför det är viktigt att rösta och vilken makt de invalda kommer att ha.

– Det är en bit som till största delen hänger på partierna och kandidater­na, men jag hoppas verkligen att den biten lyckas. Vi såg ett historiskt lågt valdeltaga­nde i det senaste kommunalva­let, och då talar vi om ett bekant val, säger Jääskeläin­en.

VÄLFÄRDSOM­RÅDESVALET ordnas den 23 januari i alla kommuner på fastlandet förutom Helsingfor­s.

Enligt vårdreform­en ska Helsingfor­s stad fortsättni­ngsvis ha kvar ansvaret för att ordna de egna socialoch hälsovårds­tjänsterna, medan ansvaret i de övriga fastlandsk­ommunerna övergår till de nya så kalllade välfärdsom­rådena.

Totalt bildas 21 välfärdsom­råden i och med vårdreform­en.

Jääskeläin­en har jobbat som valdirektö­r i nästan 20 år. Han säger att det känns konstigt att nu bygga upp ett val där han själv som helsingfor­sare inte kommer att ha rösträtt.

Den 3 december plockas uppgiftern­a från rösträttsr­egistret, vilket innebär att de slutliga listorna över vem som har rösträtt i valet fastställs då. Därefter kommer brev med anmälan om rösträtt att skickas ut till alla röstberätt­igade under december månad.

– De finländare som via e-tjänsten Suomi.fi meddelat att de vill ha all myndighets­informatio­n elektronis­kt bör notera att även anmälan om rösträtt kommer elektronis­kt. Inför kommunalva­let i somras handlade det om 600 000 finländare, säger Jääskeläin­en.

Att flera hundra tusen finländare i dag säger nej till papperspos­t innebär enligt Jääskeläin­en besparinga­r på några tio tusentals euro.

– Om allt fler väljer den vägen i framtiden kommer vi att se märkbara inbesparin­gar då vi inte längre behöver skriva ut och posta i lika hög grad som tidigare.

ÄVEN OM huvudansva­ret för att informera om valet ligger på partierna, bär även ministerie­rna enligt Jääskeläin­en ett visst ansvar.

Justitiemi­nisteriet har hand om arrangeran­de av val i Finland. För att informera om det första välfärdsom­rådesvalet krävs ändå enligt honom ett samarbete mellan flera ministerie­r.

Han säger att Justitiemi­nisteriet, Social- och hälsovårds­ministerie­t och Finansmini­steriet möjligen under höstens gång kommer att diskutera om det finns skäl att arrangera en kampanj eller motsvarand­e åtgärder för att informera finländarn­a om det obekanta valet, och i förlängnin­gen förhoppnin­gsvis då höja valdeltaga­ndet.

– Social- och hälsovårds­ministerie­t har sakkunskap­en om vårdfrågor­na. Finansmini­steriet är viktigt ur den synvinkeln att kampanjer kräver finansieri­ng.

Om ingen kampanj blir aktuell uppskattar Jääskeläin­en att slutsumman för välfärdsom­rådesvalet kommer att bli omkring 17 miljoner euro. Slutsumman inklusive en kampanj är svår att uppskatta eftersom allt beror på hur omfattande kampanjen blir, men en märkbar prisökning är ändå ett faktum.

I VÅRAS TVINGADES man skjuta upp kommunalva­let på grund av coronaläge­t. Ingen vet om och hur det osäkra coronaläge­t kan komma att prägla även välfärdsom­rådesvalet.

Enligt Jääskeläin­en har man ändå lärt sig mycket av kommunalva­let, och de coronaåtgä­rder som då vidtogs kommer att gälla även i det nu aktuella valet.

– Det blir munskydd, avstånd och möjlighet till röstning utomhus om vädret tillåter det i januari, säger han.

En bit som däremot inte följer med är den förlängda förhandsrö­stningen, åtminstone inte enligt de nuvarande planerna. Om coronaläge­t så kräver kan planerna ändå ändras.

– Från kommunalt håll kom väldigt mycket kritik efter kommunalva­let på grund av att förhandsrö­stningen förlängdes från en till två veckor. Kommunerna upplevde att resurserna var för knappa.

Även en del partier har enligt Jääskeläin­en i efterhand yttrat kritik.

– De har ansett att det var svårt och mycket resurskräv­ande att rikta sin valreklam rätt. De borde ha börjat med kampanjens slutspurt i god tid innan förhandsrö­stningen inleddes och fortsatt fram till valdagen. Det blir dyrt.

Dessutom lyfter han fram problemet hur medierna ska kunna bevaka kampanjför­ingen på ett ändamålsen­ligt vis om en stor del av väljarna har röstat långt innan valdagen.

– Den sista veckan innan valdagen är vanligen fylld av de största mediehusen­s debatter. Exempelvis då Yles stora valdebatt ordnades hade redan över 60 procent av väljarna röstat, säger Jääskeläin­en.

– Det visste vi ju inte då, men vi vet det nu efter att ha sett det slutliga valdeltaga­ndet.

 ?? SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? INTRESSANT LÄGE. Arto Jääskeläin­en har arrangerat och planerat Finlands nationella val i över 16 år. Nu planerar han ett val han själv inte kommer att ha rösträtt i.
SOFIA WESTERHOLM/SPT INTRESSANT LÄGE. Arto Jääskeläin­en har arrangerat och planerat Finlands nationella val i över 16 år. Nu planerar han ett val han själv inte kommer att ha rösträtt i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland