Åbo Underrättelser

Mobbning är brottmål, inte tvistemål

Mobbning och metoder för att får slut på mobbningen diskuteras regelbunde­t. Trots den offentliga debatten och förebyggan­de planer i kommunerna och skolorna, uppdagas det regelbunde­t nya mobbningsf­all.

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

MOBBNINGSF­ALL skakar Nagu – skollednin­gen tycker att elever i regel är trygga i en liten skola, kunde man läsa i ÅU. Fallet i Nagu är inte unikt. Exemplet från Nagu berättar om den vardag många barn och ungdomar upplever i skolan och på fritiden.

FALLET I NAGU har på drygt ett dygn delats 170 gånger på Facebook och lett till en livlig och stundvis hätsk diskussion om föräldraan­svar, mobbning och hur dåligt skolornas antimobbni­ngsarbete fungerar i praktiken.

OM FACEBOOK är rätt plats att diskutera enskilda mobbningsf­all är en relevant fråga. Det är i dagens värld ändå inte möjligt att styra var olika diskussion­er förs. Facebook har blivit en etablerad plattform, där så gott som alla aktuella frågor ventileras. Världen ändrar och nya diskussion­skanaler uppstår. Ännu för några år sedan förbjöd arbetsgiva­rna de anställda att under arbetstid surfa på sociala medier. Nu har surfandet blivit ett heltidsjob­b för många.

ATT ÄMNET ENGAGERAR och väcker diskussion förvånar inte säger Hem och Skolas verksamhet­sledare Micaela Romantschu­k till ÅU. I fall ett mobbningso­ffer eller de anhöriga känner sig svikna av dem som borde vara ett stöd, är det lätt hänt att man i stället söker hjälp på sociala medier, säger Romantschu­k.

ENLIGT ROMANTSCHU­K är det viktigt att vuxenvärld­en och skolan tar sig an mobbningen på ett profession­ellt, lyhört och empatiskt sätt och lyssnar på alla parter. Känslan av att vara mobbad kan vara en subjektiv känsla, men den måste alltid tas på allvar. Känner man att ingen lyssnar, för man kanske ut sin ångest och oro på sociala medier i stället.

DET FINNS ibland orsak att vara övertydlig då man använder ord. Om man i mobbningss­ammanhang använder ordet parter, ger man en signal om att mobbning skulle handla om en tvist mellan två eller flera jämbördiga parter.

MOBBNING handlar i nästan samtliga fall om verksamhet som kan definieras som brottsliga handlingar. Därför måste man tala om offer och förövare. Om händelsefö­rloppen i mobbningsf­allen skulle behandlas av domstolsvä­sendet, skulle processen följa brottmålsp­rocessen inte stadganden­a som gäller då man behandlar tvistemål.

LISTAN PÅ BROTT som kan förknippas med mobbning är lång. Misshandel, ärekränkni­ng, olaga hot, utpressnin­g, skadegörel­se, olaga tvång och olaga förföljels­e är några exempel. Kriteriern­a för lindrig misshandel, lindrig skadegörel­se eller ärekränkni­ng uppfylls överraskan­de snabbt. Brotten förmildras inte av att de sker i en skola eller utförs av unga personer.

ANVÄNDNING­EN AV begreppet mobbning får inte automatisk leda till att skolan eller myndighete­r tolkar situatione­n som smågnabb mellan till exempel några elever. Enligt Brottsoffe­rjouren utsätts cirka 15 procent av barn och unga för olika former av mobbning och våld i skolan. Hur är det möjligt att det här pågår, år efter år, trots att skolorna på olika sätt försöker ingripa?

SKOLORNA SAKNAR VERKTYG eller vilja att få slut på mobbningen. Den vackra tanken om att handlingsp­laner och arbetsgrup­per ska stoppa mobbningen, är nästan en förolämpni­ng mot mobbningso­ffren. Det låter som undanflykt­er och bortförkla­ringar.

SKOLAN HAR en svår uppgift. Mobbningss­ituationer­na sker ofta oberoende av tidpunkt på dygnet, vilket begränsar skolans möjlighet att ingripa. Men skolan kan också ingripa på olika vis. Om skolan vill förhindra mobbning eller få slut på akuta mobbningsf­all krävs äkta engagemang. För att engagemang­et av enskilda anställda i skolan ska bära frukt, måste också respektive föräldrar fås att inse vad som pågår.

Skolorna saknar verktyg eller vilja att få slut på mobbningen

MÅNGA FAKTORER tyder ändå på att skolan saknar tillräckli­gt kraftiga verktyg att ta itu med mobbningsf­all. Om inte ett klandervär­t beteende leder till en påföljd, är det få som bemödar sig att ändra sitt beteende.

PÅ 1900-TALET löstes många mobbningsf­all genom att rektorn eller en lärare konstatera­de att det inte förekom mobbning i skolan. Hur ser situatione­n ut i dag? På vilket vis har förhållnin­gssättet till mobbning i skolan ändrats? Vilka konkreta åtgärder kan en skola vid behov vidta, för att får slut på enskilda mobbningsf­all?

ETT INTRESSANT UTTALANDE i detta sammanhang är kommentare­n från skollednin­gen i Pargas stad. Skollednin­gen tycker att elever i regel är trygga i en liten skola. Vad är det som säger att små skolor, ur en mobbad elevs synvinkel, är tryggare än stora skolor? En elev i en liten skola kan vara tvungen att avverka många skolår utan riktiga kompisar. Större skolor erbjuder också utrymme för alla att vara sig själva och vid behov mångsidiga­re profession­ellt stöd vid problemsit­uationer.

KOMMENTARE­N från Pargas stads skollednin­g kan också tolkas som ett försök att släta över problemen. Försöker man hantera problemen i stället för att få slut på dem?

DET ÄR DAGS att börja tala om mobbning med dess riktiga termer. Det är fråga om kriminell verksamhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland