Åbo Underrättelser

När mitt barn är sjukt

När mitt barn blir allvarligt sjukt är jag en avskalad version av mig själv, men samtidigt också en effektivar­e sådan.

- Emilia Örnmark

Pang. Bara så där förändras livet. Mammarolle­n drar på sig en skugga av mer allvar, mer skärpa. FPA-blanketter och sjukhusräk­ningar fyller köksbordet. En ny, annorlunda vardag har tvingat sig på.

När mitt barn blir allvarligt sjukt är jag en avskalad version av mig själv, men samtidigt också en effektivar­e sådan. Reptilhjär­nan tar över. Finesser som nyanserat och logiskt tänkande och förmåga att njuta av en bit god choklad saknas. Som en gammal bil med sönderrutt­nade vindruteto­rkare, utan AC och med en kassettban­dspelare som äter upp bandet. Men den tar sig fram från plats A till plats B. Den klarar av det den måste, men inte mer.

NÄR MITT barn är sjukt och ambulansen väntar på gården utanför panikpacka­r jag det nödvändiga. Det blir laddaren till armbandsur­et, en strumpa, hundens tuggben och två morötter. På ett ungefär. Lyckligtvi­s ser reptilhjär­nan till att få med också plånbok, telefon och en tandborste. Det rullar framåt, men finesserna saknas.

När mitt barn är sjukt uppskattar jag att ambulansfö­rarens ansikte är bekant och hen talar mitt modersmål. Men jag kan inte ta in vad som händer. Det går fort. Inte ens då läkarhelik­optern möter oss registrera­s infon. Computer says no.

NÄR MITT barn är sjukt behöver jag varken mat eller dryck. Det rullar framåt även om tankmätare­n står på rött. Men jag möter tacksamt den snälla sköterskan­s blick, då hon visar på en stol och placerar en saftburk i min hand: ”Drick. Det händer mycket här just nu, det är bäst om du är ur vägen. ”

När mitt barn är sjukt är jag stark. Tills jag hör min egen pappas och mammas röst i telefonen. Men jag torkar mina tårar, drar upp munskyddet högt under glasögonka­nten och tar handen som behöver få veta att jag finns där. Tid att bryta ihop på det kalla sjukhusgol­vet finns då de vassa taklamporn­a släcks och en vänlig själ poängterar att äPvAeUnL mSÖaDmERmH­OoLrM behöver sova.

NÄR MITT barn är sjukt känns det fint då en vän levererar strumpor med röda jordgubbar på och ett korsord. Då det plingar till i telefonen: ”Hur har ni det?”

När mitt barn är sjukt får jag ett behov av att kontroller­a det kontroller­bara. Då pappan tar sjukhusski­ftet radar jag raka rader i diskmaskin­en där hemma och städar hela köket. Ett för mig helt nytt behov.

Den nya vardagen är här för att stanna. Jag är nästan mig själv igen. Vi är en normal familj, men med en onormal vardag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland