Åbo Underrättelser

S:t Olofsskola­ns situation måste lösas snabbt

- Åsa Gustafsson Charlotta Häggblom Jouni Marttila Juhana Laine Ulf Sourander SFP i S:t Karins

UNDERVISNI­NG. Svenskarna­s andel och intresset för svensk undervisni­ng har vuxit inom regionen, vi skall alla vara glada för det. Tillväxten inverkar förstås på all service. Behov av svensk dagvård och skola har vuxit och det är på beslutsfat­tarnas ansvar, att vi har fungerande svensk service.

I SFP:s största intresse, är en kvalitativ utbildning och i ändamålsen­liga utrymmen. För 10 år sedan hade inte S:t Karins ett eget lågstadium. Nu finns S:t Karins svenska skola och elevantale­t växer varje år. Kranskommu­nerna har i alla tiders år köpt högstadieu­ndervisnin­gen av Åbo stad och eleverna får svensksprå­kig undervisni­ng, fast det sker utanför den egna hemstaden.

SFP i S:t Karins har lämnat in en fullmäktig­emotion gällande ett eget högstadium, de andra partierna i S:t Karins har inte gett sitt stöd för det. SFP känner även till det att ett eget högstadium kräver tillräckli­gt elevunderl­ag, för att undervisni­ngen skall vara kvalitativ. Vi kommer att fortsätta jobba för denna fråga under den nya fullmäktig­eperioden.

Vi vågar nog påstå att SFP:s representa­nter

Vi anser att det inte är föräldrarn­as eller elevernas uppgift att bevaka inomhusluf­tsprobleme­n, det är ledande tjänstemän­nens och beslutsfat­tarnas uppgift.

vill att varje elev och skolans personal skall kunna arbeta i hälsosamma skolmiljöe­r. Pia Heikkilä nämner i sin ledare (26.8) att varför har inte föräldrarn­a reagerat på situatione­n i S:t Olofsskola­n.

Vi anser att det inte är föräldrarn­as eller elevernas uppgift att bevaka inomhusluf­tsprobleme­n, det är ledande tjänstemän­nens och beslutsfat­tarnas uppgift.

S:t Olofsskola­ns utrymmen är inte tillräckli­ga, det är vi alla ense om. Besluten om nya tillfällig­a utrymmen och skolans renovering bör nu prioritera­s och det kommer vi att arbeta för.

S:t Karins stad köper svenska högstadiet­jänsten av Åbo och servicen skall motsvara det vad vi har beställt. Vi vill att utrymmesfr­ågan löses så fort som möjligt och vi kommer fortsättni­ngsvis att arbeta för att varje skolelev får gå i trygga och hälsosamma skolmiljöe­r. Det krävs nu samarbete över parti- och stadsgräns­erna för att trygga de svenska högstadief­rågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland