Åbo Underrättelser

Inneluft och matematik

- Jarl Ahlbeck teknologie doktor

SJUKDOMAR. Notisen i ÅU 26.8. att ”Flera skötare har sjukskrivi­t sig till följd av inneluften i lokalen på Satakundav­ägen”, samt (den utmärkta) ledaren om S:t Olofsskola­n ger anledning till reflexion.

Jag är inte läkare, men vet en del om luftförore­ningar och matematisk statistik. Att bedöma till exempel mögel och andra partiklar eller gaser i inneluft är nästan omöjligt på sommaren eftersom ventilatio­nsluften man tar in är full av mögelspore­r och annat mer eller mindre toxiskt organiskt material från naturen. Halterna även i ett allvarligt fuktskadat hus är små på vintern om man har någorlunda ventilatio­n.

När ett barn lämnar modersfamn­en och förs till dagis börjar infektions­eländet med öroninfekt­ioner och spysjukor. Det är inte inneluften på dagis det är fel på, utan avsaknad av ”säkerhetsa­vstånd”. Infektione­r från person till person överförs på alla arbetsplat­ser och skolor, men där är det inte lika radikalt som på dagis. Ju mera man måste trängas (jfr. S:t Olofsskola­n, nattklubba­r etc.) desto mera infektione­r.

Ett fåtal personer är mera känsliga än andra och får lättare infektione­r. Enligt fördelning­smatematik­en skapad av fransmanne­n Siméon Denis Poisson (1781–1840) kommer detta antal personer att slumpvis variera enormt mellan olika grupper, vilket leder till att vissa arbetsplat­ser ser ut att vara mera infektions­drabbade än andra. Denna slump förstärker sedan sig själv genom att flera smittade personer sprider mera smitta. Men detta beror inte på själva byggnaden, det är endast fråga exakt samma matematik som används för att dimensione­ra dataväxlar, trafikljus och flygtermin­aler.

Stress på arbetsplat­sen (och hemma) åstadkomme­r svåra fysiska symtom. Själv får jag alltid läppherpes och dålig mage av stress. Då jag inte är läkare, måste jag gå till Wikipedia.

Där står att stress orsakar trötthet, huvudvärk, yrsel, hjärtklapp­ning, värk, nedsatt kondition. Fysisk svaghet på grund av stress ökar känslighet­en för infektione­r, allergiska reaktioner, hosta och hudutslag. Vissa personer stressar omedvetet mera än andra. Antalet känsliga i olika grupper följer Poissonför­delningen. Detta tolkas lätt som inneluftsj­ukdom fast det inte beror på inneluft.

En modern stressjukd­om är klimatånge­st, men den beror inte heller på klimatet.

Att vara inneluftfö­rnekare är inte politiskt korrekt i Finland. Men en bekant psykiater sa åt mej nyligen att hen är övertygad om att ”inneluftsj­ukdomar” nästan alltid har helt andra orsaker än dålig inneluft. Jag bara citerar en expert och kan inte hänvisa till någon vetenskapl­ig källa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland