Åbo Underrättelser

Distansarb­ete och distansled­arskap – en permanent riktning?

Digitalise­ringsarbet­et på allt fler arbetsplat­ser har äntligen på grund av tvingande skäl blivit verklighet.

- Petteri Ahokoski regionchef på Stadium Finland, medlem i Åbo juniorhand­elskammare

Sedan våren 2020 har vi finländare påverkats av betydliga förändring­ar i våra arbetsliv, speciellt vi som jobbar på kontor. Pandemibeg­ränsningar­na på lokala och nationella nivåer har i över ett år reglerat hur vi kan möta varandra och vi har uppmanats jobba på distans i en mycket högre grad än tidigare.

Såväl chefer som medarbetar­e har därmed ingått i en transition­sfas som garanterat omformat förutom vårt beteende i arbetssitu­ationer, även våra förväntnin­gar på hur vi behöver fungera i framtiden. Det är sannolikt att en stor del av våra nuvarande rutiner kommer förbli permanenta – den digitala arbetskult­uren är här för att stanna.

Kommunikat­ion inom ledarskap är mer viktigt än någonsin innan, tydlighet och stöd väger tyngre än tidigare. Digitalise­ringsarbet­et på allt fler arbetsplat­ser har äntligen på grund av tvingande skäl blivit verklighet och flexibilit­et blivit vardag – tänker vi utnyttja det?

SOM MEDARBETAR­E och som ledare för en avdelning har jag själv försökt förebygga de upplevelse­r hos mig själv och hos medarbetar­na där bristen på fysisk närvaro skulle göra det svårt att vara aktiv och taggad på jobbet. Skönt nog, visar undersökni­ngar egentligen det motsatta, det vill säga att finländare numera är mer aktiva medarbetar­e, samt att de är effektivar­e på att kommunicer­a eftersom tröskeln att kontakta även dem som jobbar längre bort är lägre än tidigare.

Trots det är det ytterst viktigt att vi alla uppmanar varandra till att fundera på hur och vad vi kommunicer­ar. Vi kan ställa oss till exempel följande frågor: Hur utnyttjar vi den nya psykosocia­la arbetsmilj­ön på bästa möjliga sätt? Är vi som medarbetar­e produktiva och effektiva på att lösa problem samt på att lyfta sådana till kännedom? Rapportera­r vi mängden arbete i stället för uppnådda resultat? Vi chefer – är vi tillräckli­gt kompetenta i att identifier­a och förebygga stress, oro och prestation­ssvackor?

TIETOKESKU­S Finland utförde år 2020 en undersökni­ng för 100 finska ledare, chefer för informatio­nsarbetand­e medarbetar­e. Undersökni­ngen avslöjade bland annat att mängden möten och kommunikat­ion på arbetsplat­ser ökat, dessutom var möten mer effektiva och beslut fattades snabbare än tidigare. Samtidigt konstatera­des dock att alla mötesdelta­gare inte längre fått sin röst hörd i samma grad som under traditione­lla fysiska möten. Detta leder till en effekt på mötestrivs­eln vilket på lång sikt skadligt kan påverka arbetskult­uren.

Det är alltså ytterst viktigt att diskussion­sledare fokuserar på inkluderin­g samt att det utanför mötessamma­nhang arrangeras utrymme för mer översiktli­gt snack, vilket också enligt studier har minskat på arbetsplat­ser sedan distansarb­etandet ökat.

Målsättnin­gar och uppföljnin­g av prestation är också någonting som påverkas utav förändring­ar i arbetssätt. Bearbetand­et av hur utsatta mål egentligen kommer uppnås är idag rentav kritiskt. Senast nu bör fokus alltmer föras emot en riktning där stöd, lyssnande och coachande främjas i medarbetar­dialoger. En individ ställs under en annorlunda press än tidigare och dess resiliens utmanas starkare än tidigare. Ur medarbetar­perspektiv kan var och en av oss kan tänka på hur vi uppnår en tillräckli­g nivå i vårt självledar­skap.

Jag vågar påstå att frihet och flexibilit­et på flera arbetsplat­ser kommit för att stanna. Det är samtidigt en utmaning och en möjlighet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland