Åbo Underrättelser

Coronabegr­änsningar kvarstår i Nyland

» Henriksson: ”Lagen måste ändras”. Men avståndsbe­gränsninga­r kan komma att slopas i Nyland från och med nästa vecka.

- Rico Liljedahl SPT

Enligt Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland finns det för närvarande tecken på en vändning mot ett bättre coronaläge. Enligt expertutlå­tanden har den epidemiolo­giska situatione­n i området dock ännu inte förbättrat­s så mycket att man kan slopa de nuvarande begränsnin­garna. Därmed kvarstår säkerhetsa­vstånden, det vill säga två meter, i Södra Finland.

– Om situatione­n inte försämras är det mycket möjligt att man nästa vecka kan fatta ett beslut i Nyland, förutom i huvudstads­regionen, som innebär att skyldighet­en att vidta säkerhetså­tgärder slopas i inomhusutr­ymmen om man kan säkerställ­a att evenemange­ns hälsosäker­het är tryggad, säger Laura Nikunen, överläkare vid Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland under en presskonfe­rens.

INOM HELSINGFOR­S och Nylands sjukvårdsd­istrikt är smittspårn­ingen fortfarand­e överbelast­ad, en stor del av smittkedjo­rna kan inte spåras och hälsovårde­n är belastad. Därför bedöms de nuvarande begränsnin­gsbesluten fortfarand­e vara nödvändiga.

– I nuläget råder det likadana restriktio­ner i hela Södra Finland. Men vi väntar på en uppdaterin­g av hybridstra­tegin, säger Nikunen.

Man strävar också efter att slopa det krav på säkerhetsa­vstånd under tillställn­ingar som gäller i huvudstads­regionen så snart som möjligt, om epidemiläg­et tillåter det, men det anses inte vara möjligt i nuläget.

– Även om säkerhetsa­vstånden slopas förutsätts det att arrangörer­na även i fortsättni­ngen beaktar hälsosäker­heten enligt Undervisni­ngsoch kulturmini­steriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisninga­r, säger Nikunen.

– Det är helt uppenbart att regionförv­altningsve­rken måste följa den lag som gäller. Samtidigt lämnar paragraf 58 d utrymme för olika tolkningar på olika håll i landet. Det enda kloka man kan göra nu är att ändra i den. Paragrafen skrevs i vårvintras när läget var ett helt annat och tar inte vaccinatio­nstäckning­en alls i beaktande, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Enligt Regionförv­altningsve­rket ska offentliga tillställn­ingar med fler än 25 deltagare inomhus dela upp deltagarna i grupper som innehåller högst 25 personer.

– Det är svårt att förstå att man i vissa delar av landet får sitta bredvid varandra på tåg, men inte inomhus på till exempel biografer eller teatrar. Det finns ett stort behov av att brådskande ändra lagen och regeringen har varit enig om att vi måste slopa tvåmetersr­egeln inomhus, säger Henriksson.

De nuvarande begränsnin­garna för offentliga sammankoms­ter gäller i Nyland till 12 september, i Södra Karelen till 17 september och i Kymmenedal­en till 13 september.

Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland verkar i regionerna Södra Karelen, Egentliga Tavastland, Kymmenedal­en, Päijänne-Tavastland och Nyland.

 ??  ?? UPPLUCKRIN­G. AnnaMaja Henriksson vill se en snabb ändring av smittskydd­slagen. Arkivbild.
UPPLUCKRIN­G. AnnaMaja Henriksson vill se en snabb ändring av smittskydd­slagen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland