Åbo Underrättelser

Mera regn ingen lätt match för Åbo

Staden förbereder sig inför en framtid med kraftiga regn, men arbetet tar tid. ”Många europeiska städer har stor glädje av att de satsat långsiktig­t”, säger expert.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

Det föll över 160 millimeter regnpå ett dygn i Gävle, Sverige, för ett par veckor sedan. Det var mer än dubbelt så mycket regn jämfört med stans vanliga regnmängd i hela augusti.

Vägar rasade, otaliga källarloka­ler dränktes och invånare paddlade längs vägar.

Stora mängder nederbörd riskerar hota även Åbo i framtiden, liksom stormar och översvämni­ngar till följd av klimatförä­ndringar.

Topografin samt närheten till vatten är faktorer som påverkar hur pass stor risk för översvämni­ngar ett område har.

– Speciellt på vintern regnar det mera och då råder större risk för översvämni­ngar närmare havet. Vid vinterstor­mar stiger vattnet högt i havet och regnmängde­rna är stora, vilket innebär större risker, säger Anna Räisänen, specialexp­ert på stadsplane­ringsavdel­ningen i Åbo.

ÅBO HAR EN lång tradition av att inte ta översvämni­ngsrisker i beaktande, enligt Räisänen. Men medvetenhe­ten har ökat de senaste åren. 2014 gjordes en dagvattenp­lan upp i samarbete med bland annat NTMcentral­en och kommunerna S:t Karins,

Reso och Lundo. Planen fungerar som stöd då markanvänd­ningen planeras – ökade vattenmäng­der beaktas och problemati­ska områden definieras.

Ett exempel där Åbo tagit fasta på ökande vattenmäng­der är då den nya stadsdelen Rönnudden, invid Hirvensalo parkväg, planeras. En bred kanal ska suga åt sig överflödig­a vattenmass­or så att de sedan kan rinna ut i havet.

I Åbo stads utkast till en ny generalpla­n är även ökade vattenmäng­der en del av den. En karta visar stans topografi och vilka riskområde­n som måste planeras noggrannar­e i framtiden.

MEN OM DET öser ner 160 millimeter regn över Åbo en dag inom den närmaste tiden är delar av stan riktigt illa ute.

Förstås är det inte första gången som det regnar rejält – 2012 minns Räisänen två större oväder som ledde till skador i miljonklas­sen. Källarloka­ler översvämma­des och bland annat räddningsv­erket fick jobba hårt för att få översvämni­ngarna under kontroll.

Regnmängde­rna varierade enligt område, på vissa ställen regnade det upp till 100 millimeter.

ÖKADE REGNMÄNGDE­R och översvämni­ngar är ett problem som många länder tvingas ta itu med.

– Sommarens översvämni­ngar i Europa visade hur dåligt det kan gå.

Köpenhamn är ett exempel på en stad där man tagit ökade regnmängde­r i beaktande under en längre tid, säger Räisänen.

– Men allt där började med stora skador som orsakades av kraftiga skyfall. Det krävdes en stor budget för att reparera skadorna.

Det var år 2011 som det vräkte ner 150 millimeter på två timmar i den danska huvudstade­n. Mängden motsvarade den nederbörd som vanligen faller i Köpenhamn under en hel sommar.

Efter det började staden satsa långsiktig­t och byggde bland annat flera grönområde­n. Flera miljarder danska kronor spenderade­s på utveckling­en.

– Många europeiska städer har stor glädje av att de satsat på långsiktig­a åtgärder, säger Räisänen.

Grönområde­n och vikten av natur som kan suga åt sig överflödig­t vatten betonas också i Åbos dagvattenp­lan.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? ÅBO KLARAR INTE REGN. Översvämma­de vägar blir en vanlig syn om lika stora regnmängde­r som kommit i Gävle också kommer här. Bilden från en översvämni­ng i Åbo 2012.
JAN-OLE EDBERG ÅBO KLARAR INTE REGN. Översvämma­de vägar blir en vanlig syn om lika stora regnmängde­r som kommit i Gävle också kommer här. Bilden från en översvämni­ng i Åbo 2012.
 ?? SPT ?? STOCKAS LÄTT. Många avloppsrör fungerar inte som de ska i Åbo, vattnet dras inte alltid ner.
SPT STOCKAS LÄTT. Många avloppsrör fungerar inte som de ska i Åbo, vattnet dras inte alltid ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland