Åbo Underrättelser

Bristen på vårdare bekymrar

» Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är i ett konstant behov av vårdare. Oroväckand­e brist på intresse också bland vårdstuder­ande

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Coronapand­emin har påverkat branschen hårt och nu görs ansträngni­ngar för att locka fler vårdare.

Trots att vårdyrket är intressant har ett många lämnat branschen för att det blir för tungt och lönen korrelerar fortsättni­ngsvis inte med hur krävande arbetet är. Tuija Lehtikunna­s, sjukhusöve­rskötare

– Behovet av vårdare är stort i hela landet, så också i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

Det säger sjukvårdsd­istriktets sjukhusöve­rskötare Tuija Lehtikunna­s. Utöver det naturliga personalbo­rtfallet med pensioneri­ngar betalar sjukvårdsb­ranschen nu också ett dyrt pris för coronapand­emin. Enligt Lehtikunna­s har antalet vikarier under höstarna alltid varit stort, men nu är situatione­n på en helt annan nivå. Allt fler vårdare ansöker nu hellre om deltidsarb­ete på grund av hur tungt arbetet är.

– Jag har tjugo års erfarenhet i branschen och aldrig sett något liknande, säger Lehtikunna­s.

ENLIGT SJUKHUSÖVE­RSKÖTAREN finns det flera orsaker till bortfallet av vårdare, där coronapand­emin är en. Vårdarna har ett arbete som har en större bredd än tidigare, där stora resurser går till smittspårn­ing, vaccinerin­g och provtagnin­g.

– Trots att vårdyrket är intressant har ett många lämnat branschen för att det blir för tungt och lönen korrelerar fortsättni­ngsvis inte med hur krävande arbetet är, säger Lehtikunna­s.

I EGENTLIGA Finlands sjukvårdsd­istrikt har man försökt kringgå vårdarbris­ten genom ett internt samarbete mellan olika avdelninga­r. Lehtikunna­s vill också här rikta ett stort tack till samtliga vårdarbeta­re.

– De har varit väldigt tillmötesg­ående. Det är ändå förståelig­t att ingen ständigt orkar byta sjukhus eller avdelning och minimera den lediga tiden i det långa loppet, säger Lehtikunna­s.

Möten och diskussion­er pågår för att hitta lösningar till problemen. Strategisk­a förändring­ar är enligt Lehtikunna­s ett måste. Inom regionen kommer ändå vikten av ett starkt samarbete vara oerhört viktigt också framöver.

PÅ KIMITOÖN OCH i Pargas känner man också av problemen. Enligt Kimitoöns ledande läkare Sami Salminen syns behovet av vårdare både på hälsovårds­sidan och inom äldrevårde­n. Det har också varit utmanande att hitta vikarier. Salminen liknar situatione­n vid en balansgång.

– Vi söker konstant efter nya vårdarbeta­re. Rekryterin­gen försvåras också på grund av det geografisk­a läget och tvåspråkig­heten, som i synnerhet betonas inom äldrevårde­n, säger Salminen.

Digitala möjlighete­r har enligt honom möjlighet att underlätta situatione­n, men det tar ändå inte bort faktumet i att ett visst antal händer hela tiden behövs.

KRAVET PÅ TVÅSPRÅKIG­HET inom vårdbransc­hen är också något som diskuterat­s i Pargas och en del anser att kraven är för höga. Pargas stads avdelnings­chef för social- och hälsovård, Miia Lindström poängterar ändå att goda kunskaper i de inhemska språken är ett måste i en tvåspråkig kommun.

– Överlag har vi ändå ett konstant behov av utbildade närvårdare och sjukskötar­e. En fast tjänst fylls ännu relativt lätt, men vikarier är otroligt svåra att hitta, säger Lindström.

I Pargas är det hemvården som har störst behov av behöriga närvårdare

Vid Yrkeshögsk­olan Novias sjukskötar­linjen i Åbo har man också märkt av det dalande intresset för vårdbransc­hen. Detta gäller i synnerhet bland heldagsstu­derande.

Linjen har varje år plats för 35 studerande (år 2020 antogs 45 i och med coronapand­emin) men sedan 2018 har antalet studerande som väljer vårdstudie­r som förstaval legat på under en studerande per plats.

Trenden har varit densamma också i andra yrkeshögsk­olor i Finland, vilket oroar utbildning­sledaren Minna Syrjäläine­n-Lindberg, trots att det totala antalet sökande till sjukskötar­utbildning­en inte minskat.

– Vi försöker motarbeta detta genom gemensamma samarbeten med bland annat vårdfacket Tehy och så har vi även startat projekt för att motverka den negativa bilden av yrket, säger Syrjäläine­n-Lindberg. just nu, men behov finns också inom övriga äldrevårde­n och hälsovårde­n. Demografin visar också att befolkning­en blir allt äldre, medan människor i arbetsför ålder minskar. I längden kommer detta öka på

OCKSÅ HÄLSOVÅRDA­RE utbildas på samma inriktning och deras antal minskar ändå inte i samma takt. Samma gäller för antalet studerande inom flerformss­tudier (tidigare vuxenstudi­er). Syrjäläine­n-Lindberg försöker också se det positiva i dilemmat.

Arbete görs konstant för att få ett stopp på den negativa trenden. Att locka med högre lön är enligt Syrjäläine­n-Lindberg en möjlighet att få mer människor in i branschen, men hon lyfter också fram en finsk studie som poängterar att problemen inte ligger exakt där.

– Enligt forskninge­n ligger orsaken till att många lämnar vårdbransc­hen i en dålig introdukti­on. De som påbörjar sina arbeten behöver mer stöd och handlednin­g. Förstås går det inte att dra slutsatser att detta gäller på samtliga arbetsplat­ser, men det är oavsett något som borde förbättras, säger Syrjäläine­n-Lindberg. behovet av vårdare.

– Det har behövts kreativite­t för att få allt att fungera, säger Lindström.

 ?? EMMA STRÖMBERG ?? RULLANDE REKRYTERIN­G. Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt samt både Pargas och Kimitoön söker med ljus och lykta efter vårdare.
EMMA STRÖMBERG RULLANDE REKRYTERIN­G. Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt samt både Pargas och Kimitoön söker med ljus och lykta efter vårdare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland