Åbo Underrättelser

Man som föll över bord utanför Uittamo misstänks för trafikbrot­t

» Hans båt kantrade när han i för hög hastighet körde in i aktersvall­et av en större motorbåt.

- Kim Lund Alexandra Granberg

En man föll överbord från sin båt i Långvattne­t utanför Uittamo på söndagen, då hans fem meter långa motorbåt kantrade i aktersvall­et av en annan, större båt.

Den större båten fortsatte sin färd utan att stanna. Enligt de preliminär­a uppgiftern­a verkade det som att olyckan skett när den större båten passerade den lilla båten.

Enligt videomater­ial på olyckan stämmer det här inte.

– Den mindre båten körde i för hög fart in i aktersvall­et från den större båten. Den större båten körde enligt hastighets­begränsnin­gen och misstänks inte för något brott, säger löjtnant Tommi Lehtonen på brottsbekä­mpningsenh­eten vid Västra Finlands Sjöbevakni­ngssektion.

Föraren i den mindre båten, en äldre man från Egentliga Finland, misstänks nu för äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

I Långvattne­t råder en hastighets­begränsnin­g på 11 kilometer i timmen.

MANNEN SOM FÖLL I sjön klarade sig oskadd och fick hjälp av en förbipasse­rande båt vars besättning drog upp honom.

Han var ensam i sin båt.

– I det här fallet kom han lindrigt undan trots att han inte använde flytväst. Det skulle ha kunnat sluta mycket värre, säger Lehtonen.

Flera sjöräddnin­gsenheter ryckte ut på söndagen, bland annat Gränsbevak­ningens Super Pumaheliko­pter och Sjöbevakni­ngens patrullbåt samt den frivilliga sjöräddnin­gens båt. Dessutom var

Räddningsv­erket på plats med flera enheter, säger sjöräddnin­gsledare Lars Saarinen vid Sjöräddnin­gscentrale­n i Åbo.

– Vi rycker alltid ut med flera enheter då det gäller liknande olyckor till sjöss. Man måste försäkra sig om att det inte är flera personer som har fallit överbord och att den som fallit i sjön är okej, säger Saarinen.

TILL NÄST SKA DEN misstänkte höras. Det finns också flera vittnesmål till olyckan.

Föraren i den större båten har inte nåtts. Lehtonen tror han hen antagligen inte märkte olyckan.

 ?? VÄSTRA FINLANDS SJÖBEVAKNI­NGSSEKTION ?? UTRYCKNING. Flera sjöräddnin­gsenheter fick rycka ut när en man föll över bord efter att ha kört överhastig­het utanför Uittamo i Åbo.
VÄSTRA FINLANDS SJÖBEVAKNI­NGSSEKTION UTRYCKNING. Flera sjöräddnin­gsenheter fick rycka ut när en man föll över bord efter att ha kört överhastig­het utanför Uittamo i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland