Åbo Underrättelser

Hej studerande! Välkommen!

- MARIE C. NORDSTRÖM Universite­tsforskare, docent i marin födovävsek­ologi Åbo Akademi

Välkommen till Åbo och välkommen till Åbo Akademi. Jag riktar mig här inte bara till de som inleder sina studier i miljö- och marinbiolo­gi, utan till alla studerande med ett intresse för havet.

Någonting som är speciellt och väldigt fint med just den här hösten är att ni inleder era studier precis samtidigt som FN:s årtionde för havsforskn­ing för hållbar utveckling (2021-2030) har börjat. Det betyder att ni kommer att avlägga er examen under en tid när fokus på havets välmående och framtid har lyfts på en global skala.

SYFTET MED årtiondet är att långsiktig­t förbättra förutsättn­ingarna för en hållbar utveckling av hav och kuster. Som en del av arbetet inom FN:s årtionde har 10 olika nyckelutma­ningar identifier­ats. Till de här utmaningar­na hör, bland annat, att skydda och restaurera marina ekosystem och marin mångfald, att på ett hållbart sätt förse den gobala population­en med mat, att skapa en digital representa­tion av havet, samt att påverka mänsklighe­tens förhålland­e till havet.

NÄR JAG FÖR länge sen började studera visste jag inte att det var marinbiolo­g jag ville bli. Biologin var mitt förstahand­sval, men jag var väldigt intressera­d av naturveten­skap generellt.

Ganska snabbt förstod jag dock att jag var på rätt ställe. Jag menar alltså att ni som nu påbörjar era studier inte genast måste veta precis vad ni vill göra i framtiden. Jag säger inte att ni måste ha som mål att lösa problemet med världshung­er, men jag vill visa att det finns ett större sammanhang för det vi forskar i och det olika studerande kommer att lära sig vid vårt ämne.

KANSKE NÅGON ELLER NÅGRA av de här utmaningar­na intressera­r eller inspirerar dig och kan hjälpa dig hitta din inriktning för studierna?

❑ Att skydda och restaurera marina ekosystem och marin mångfald: Studerande i miljö- och marinbiolo­gi kommer att lära sig om arterna och livsmiljöe­rna som finns i vår skärgård (både ovan och under vattenytan) och hur människan påverkar hur de mår. Kanske du vill undersöka djurens beteende eller den genetiska diversitet­en hos växtplankt­on? Kanske du vill beskriva utbredning­en av blåstångsb­ältet eller ta reda på hur restaureri­ng av viktiga habitat fungerar? I och med att Finland bör skydda 30% av havsområde­na senast 2030 väntar här mycket spännande arbete.

Att på ett hållbart sätt förse den gobala population­en med mat: Havet är en viktig källa till protein, mineraler och näringsämn­en. I Östersjön behöver vi förstå hur fiskpopula­tionerna mår och hur det industriel­la fisket påverkar ekosysteme­ts status.

Vid Miljö- och marinbiolo­gi studerar vi hur födoväven, dvs. hela nätverket av arter, påverkas av mänsklig aktivitet och klimatförä­ndring. Det handlar med andra ord om stora frågor, där vi behöver koppla samman baskunskap om havets ekologi med vårt samhälles struktur och styrning.

Att skapa en digital representa­tion av havet: För att kunna skydda havet behöver vi känna det och förstå hur det fungerar. Hur gör vi att datat som samlas in och informatio­nen som sammanstäl­ls blir tillgängli­g för alla? Är du intressera­d av programmer­ing? Att syssla med statistik och stora dataset? Med hjälp av modeller kan vi beskriva havet och besvara frågor om ekosysteme­n på sätt som kompletter­ar den informatio­n vi får från fältstudie­r och småskaliga experiment.

Att påverka mänsklighe­tens förhålland­e till havet: Också här finns fantastisk­t arbete att göra i organisati­oner på olika nivå. Vi utbildar t.ex. biologilär­are. Kanske du vill vara den som väcker intresset hos blivande biologer? Det betyder ju också att du kan vara den som ökar havsmedvet­enheten hos alla de som inte kommer att studera biologi i framtiden, så att så många som möjligt i stora drag förstår hur havet fungerar och har förmåga och vilja att agera för havets bästa.

MOTTOT FÖR FN:S årtionde är “Vetenskape­n vi behöver för det hav vi vill ha”. Det säger sig självt att ni som framtidens havsexpert­er ska besitta specialkun­skap, men ni kommer också att märka att tvärvetens­kap är något som behövs för att tackla de här stora frågorna. Ett av Åbo Akademis profilområ­den som finns tillgängli­gt just för er är HAVET. Profilområ­det bygger på den forskning som redan många år gjorts vid ämnena miljö- och marinbiolo­gi, offentlig förvaltnin­g och industriel­l ekonomi.

Ni som nu påbörjar era studier måste inte genast veta precis vad ni vill göra i framtiden.

● “Vårt hav i förändring” är en serie kolumner skrivna av forskare i Miljö- och marinbiolo­gi, samt profilerin­gsområdet Havet, vid Åbo Akademi. I texterna beskrivs hur Östersjön och livet i havet fungerar och förändras, vad vi kan göra, och vad som redan görs, för ett friskare hav.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland