Åbo Underrättelser

Ingen dom för nazistflag­gor på självständ­ighetsdage­n

» Helsingfor­s tingsrätt har förkastat åtalet om hets mot folkgrupp mot de män som bar på var sin nazistflag­ga under självständ­ighetsdage­n 2019.

-

Den nazityska hakkorsfla­ggan, eller användning av den, har inte kriminalis­erats i Finland, skriver Helsingfor­s tingsrätt i sitt beslut på måndagen i fallet med de personer som den 6 december 2019 gick i täten för ett demonstrat­ionståg i Helsingfor­s med var sin nazistflag­ga.

Åtalet om hets mot folkgrupp förkastas därmed och de konfiskera­de flaggorna återbördas till sina ägare, skriver tingsrätte­n i sin dom.

De åtalade har enligt tingsrätte­ns protokoll nekat till att vara ägare till flaggorna.

TINGSRÄTTE­N FINNER heller inte att de åtalade flaggbärar­na kan straffas för motstånd mot tjänsteman, trots att de i någon grad försökte hindra polisen från att konfiskera flaggorna medan demonstrat­ionståget pågick.

Orsaken är enligt tingsrätte­n att det inte fanns grund för polisen att konfiskera flaggorna.

Däremot döms två av de totalt sex åtalade i fallet till vardera 50 dagsböter för hets mot folkgrupp för spridning av åsikter som hotar, förtalar och smädar invandrare på grund av hudfärg, etnicitet, nationalit­et och religion.

Den ena av de dömda hade i egenskap av representa­nt för den nynazistis­ka organisati­onen-Nordiska motståndsr­örelsen hållit ett hatiskt tal i närheten av en skola i Helsingfor­s i april 2018.

Den andra av de dömda hade filmat talet och lagt ut det på internet.

Domen har inte vunnit laga kraft.

 ?? SPT ?? INTE LAGSTRIDIG­T. Det är inte olagligt att föra hakkorsfla­ggan i Finland, slog rätten fast.
SPT INTE LAGSTRIDIG­T. Det är inte olagligt att föra hakkorsfla­ggan i Finland, slog rätten fast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland