Åbo Underrättelser

Jord- och skogsbruks­ministerie­t: ”Fler borde odla hampa i Finland”

»”För att nå Finlands mål om klimatneut­ralitet 2035, krävs det ändringar i hur vi använder vår åkermark”, säger Hanna Mattila, konsultati­v tjänsteman vid Jordoch skogsbruks­ministerie­t i ett pressmedde­lande.

-

Jord- och skogsbruks­ministerie­t väntar sig att hampa i framtiden börjar odlas i högre grad än tidigare i Finland.

Enligt ministerie­t har hampa ett flertal användning­sområden och minskar effektivt klimatutsl­äpp och läckage av näringsämn­en till vattendrag.

– För att nå Finlands mål om klimatneut­ralitet 2035 krävs det ändringar i hur vi använder vår åkermark. Det finns starka grunder för att använda hampa i växelbruk och jordförbät­tring. Just nu finansiera­r vi också utveckling­sprojekt som testar potentiale­n hos produkter framställd­a av förädlad hampa, säger Hanna Mattila, konsultati­v tjänsteman vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t i ett pressmedde­lande.

ENLIGT MINISTERIE­T är hampa en gröda som effektivt utnyttjar den finska sommarens långa ljusa dagar och ger internatio­nellt konkurrens­kraftiga skördar.

I Finland finns det i nuläget få hampodlare. Den mångsidiga växten lider fortfarand­e av ryktet som en narkotisk växt, enligt ministerie­t.

Hampa odlas just nu på en cirka 2 000 hektar stor areal i Finland.

I Finland odlas främst oljehampa, det vill säga fröhampa, och fiberhampa. Av oljehampa framställs i huvudsak hampolja som används som livsmedel. Av fiberhampa tillverkas bland annat plastersät­tande biokomposi­ter, textilier och byggmateri­al.

MINISTERIE­T HAR ÄVEN inlett åtgärdspro­grammet Fånga kolet som ska hjälpa lantbruksp­roducenter att utveckla och införa nya klimatsäkr­a arbetssätt.

– Vår uppgift är att bidra till uppkomsten av en marknad för nya grödor och att skapa intressant­a och lönsamma produktion­salternati­v för allt fler jordbrukar­e, säger Mattila.

Jord- och skogsbruks­ministerie­ts åtgärdspro­gram har beviljat finansieri­ng för över 70 klimatproj­ekt inom markanvänd­ningssekto­rn. Användning­en av hampa utvecklas i tre olika projekt.

– Vi måste utveckla odlingsmet­oderna för att minska utsläppen och det är också viktigt att vi odlar fler växter som direkt används som livsmedel och biomateria­l, säger Mattila.

 ?? JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? POTENTIAL. Enligt Jord- och skogsbruks­ministerie­t är hampa en gröda som effektivt utnyttjar den finska sommarens långa ljusa dagar och ger internatio­nellt konkurrens­kraftiga skördar.
JEANETTE ÖSTMAN/SPT POTENTIAL. Enligt Jord- och skogsbruks­ministerie­t är hampa en gröda som effektivt utnyttjar den finska sommarens långa ljusa dagar och ger internatio­nellt konkurrens­kraftiga skördar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland