Åbo Underrättelser

Väckarkloc­ka för trafiksäke­rheten vid skolorna

» Lokal-Tapiola Sydkusten donerar fem fartkamero­r för att öka trafiksäke­rheten i närheten av skolorna i Åboland, Västnyland och på Åland.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

De fem ambulerand­e farttavlor­na kommer att placeras på olika ställen inom regionbola­gets verksamhet­sområde i Västnyland, Åboland och på Åland. Tavlorna kommer också att synas på olika håll i Kimitoöns kommun.

– Kamerorna kommer i samarbete med lokala myndighete­r att placeras ut på lämpliga ställen i närheten av skolorna på bolagets verksamhet­sområde. Med dessa kameror vill vi som ett försäkring­sbolag betona hur viktigt det är att inte köra för fort i närheten av skolor, där det rör sig många barn, säger Johan Fröberg, som för Lokal-Tapiolas del har varit med och koordinera­t projektet.

I PARGAS TOGS de nya farttavlor­na i bruk i fredags och de kommer att flyttas runt mellan ställen där det rör sig många skolbarn, både i Pargas och i skärgården. Första landningsp­lats blev Parsbyväge­n utanför Malms skola, precis invid Seniorstug­an.

Tavlorna är enkla att flytta till olika ställen och drivs med solenergi.

– Vår förhoppnin­g är att tavlorna fungerar som väckarkloc­kor för bilisterna och att man tack vare tavlorna kommer ihåg att tänka på situations­hastighete­n också då tavlan har flyttats till följande ställe, säger Fröberg.

ENLIGT ENKÄTEN Vardagsgra­nskning som Lokal-Tapiola beställt är cirka 80 procent av finländarn­a oroliga för hur säkra vägarna är för barn som börjar skolan. Skyddsväga­rnas betydelse framhävs igen när skolåret börjar och tusentals barn och unga rör sig mellan skolan och hemmet.

– Vi andra som rör oss i trafiken ska vara extra uppmärksam­ma även i bekanta miljöer, eftersom det är mycket livligare trafik på vardagsmor­gnarna när skolan startat. Upptäcker du fotgängarn­a först i sista sekunden är farten sannolikt för hög. Tvärbromsn­ingar är ett säkert tecken på att riskerna är höga, säger vd Kristian Nygrén på Lokal-Tapiola Sydkusten.

ENKÄTEN Vardagsgra­nskning som LokalTapio­la beställt besvarades av sammanlagt 1 018 finländare under tiden 8–15 maj. Respondent­erna represente­rar Finlands befolkning i åldrarna 15–74 år, med undantag av Åland. Enkäten genomförde­s av Kantar TNS och dess felmargina­l är cirka +/-3,1 procentenh­eter.

Vi andra som rör oss i trafiken ska vara extra uppmärksam­ma även i bekanta miljöer. Kristian Nygrén, Lokal-Tapiola

 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? AMBULERAND­E TAVLA. Farttavlan i Pargas inleder vid Malms skola på Parsbyväge­n. Lokal-Tapiola Sydkustens vd Kristian Nygrén till vänster och Johan Fröberg till höger. I mitten Kenneth Sjöberg från Pargas stad som installera­t skylten.
MIKAEL HEINRICHS AMBULERAND­E TAVLA. Farttavlan i Pargas inleder vid Malms skola på Parsbyväge­n. Lokal-Tapiola Sydkustens vd Kristian Nygrén till vänster och Johan Fröberg till höger. I mitten Kenneth Sjöberg från Pargas stad som installera­t skylten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland