Åbo Underrättelser

Grupp på cykel fastnade i Iniö

» ”Vi förlitade oss på kommunikat­ionen mellan de två färjorna, men den rådde tydligen inte den här gången”, säger cykelklubb­en Team Rynkebys serviceper­son.

- Adrienne Westerback 0451373663 adrienne.westerback@aumedia.fi

När 16 medlemmar i cykelklubb­en Team Rynkeby inledde sin färd från Åbo för att trampa Skärgården­s Ringväg runt lördagen den 14 augusti, kunde de inte ana att de skulle bli strandsatt­a på fel ö och utan inkvarteri­ng senare samma kväll. Daliah Javne, gruppens serviceper­son under dagen och som följde med utfärden i bil, förklarar att det första problemet uppstod när färjan Aura, som trafikerar mellan Gustavs och Iniö, var ordentligt försenad.

– Vi kom inte i väg enligt utsatt tidtabell klockan 16.30, utan först drygt tio minuter senare. Tyvärr var det här inget som vi reflektera­de över just då, även om vi säkert borde ha gjort det, säger hon.

Förseninge­n ledde till att alla i gruppen sedan inte hann med följande färja, mellan Jumo och Skagen i Iniö, utan blev stående i väntan på nästa tur.

Det var i det här skedet man insåg att det började bli bråttom att hinna med färjan Antonias sista avgång, som skulle ta gruppen från Iniö till Mossala i Houtskär och deras inkvarteri­ng för natten.

FÄRJAN ANTONIA avgick slutligen också, helt enligt tidtabell, utan att gruppen hann med, men bara några minuter innan de anlände till färjfästet i Dalen i Iniö.

Javne menar att hon och de övriga cyklistern­a i efterhand har konstatera­t att de troligen borde ha försökt ringa färjan och meddela sin situation.

– Men samtidigt förlitade vi oss på att det rådde en kommunikat­ion mellan de två färjorna gällande förseninge­n. Det brukar det ofta göra, men tydligen inte den här gången.

Väl framme vid Dalens färjfäste lyckades man nå färjan per telefon och frågade om den kunde vända om medan den ännu var relativt nära stranden, men fick ett nekande svar. Det fanns därmed ingen annan råd än att försöka hitta alternativ­a lösningar.

Beställand­et av taxibåtar var hur som helst inte aktuellt, förklarar Javne, eftersom de inte var tillräckli­gt rymliga för den stora gruppen med hela sin cykelutrus­tning.

– I det här skedet var alla såklart också väldigt upprörda, och efter en drygt 100 kilometer lång cykeltur både trötta och svettiga. Vi behövde på kort varsel få sovplatser, mat och möjlighet att duscha, säger hon.

MAN LYCKADES slutligen hitta inkvarteri­ng på utspridda platser i Iniö, däribland i Villa Högbo.

Javne anser att det är tråkigt att semesterce­ntret Mossala Island Resort i Houtskär, där gruppen ursprungli­gen hade reserverat inkvarteri­ng, på det här viset miste kunder.

Minna Laine i receptione­n på semesterce­ntret i Mossala håller med om att det naturligtv­is är synd då personer missar någon färja, men påpekar samtidigt att det inte händer särskilt ofta.

– För oss är det inget stort problem som vi stöter på hela tiden. Men det lönar sig alltid att ringa färjorna om man märker att tidtabelle­n blir tajt, säger hon.

DET VAR Harri Markkula, som driver Villa Högbo i Iniö, som försåg Team Rynkeby med inkvarteri­ng den 14 augusti. Enligt honom är det inte så ovanligt att folk inte hinner med de sista färjorna, men för Villa

Högbos del är det största problemet ändå Rynkebycyk­listernas motsatta, nämligen att inkvarteri­ngsgäster inte hinner med den sista färjan från Mossala på Houtskärsi­dan över till Iniö.

– Det är inte bara en gång som vi har fått arrangera med taxibåt för att få gäster som missat färjan över hit. Ibland tvingas någon dessutom lämna sin bil på Houtskärsi­dan över

det lönar sig alltid att ringa färjorna om man märker att tidtabelle­n blir tajt.

Minna Laine, Mossala Island Resort

natten och hämta den följande morgon, säger han.

Enligt Markkula uppstår det dessutom en flaskhalss­ituation under högsäsonge­n när färjorna inte går tillräckli­gt ofta, vilket sedan leder till flera timmar långa köer.

HAN ANSER att läget, trots detta, är aningen bättre om man tar sig till Iniö från Gustavs i stället för hela Ringvägen runt med start i Pargas. Det här beror på att färjan Aura från Gustavs gör sin sista tur till Iniö klockan 21, medan färjan Antonia från Houtskär avgår sista gången redan klockan 16.15.

– Vi råder därför alltid våra gäster att köra hit från Gustavs i stället, trots att turisminfo­rmationen ofta uppmuntrar det motsatta, förklarar han.

Den exceptione­lla situatione­n, där den stora gruppen cyklister och några övriga resenärer lämnades på stranden i Iniö i mitten av augusti, ser Markkula som mycket olycklig.

Han poängterar att det också till stor del handlade om tur att Högbo kunde erbjuda dem rum. Hade situatione­n uppstått en vecka tidigare hade inkvarteri­ngen nämligen varit fullbokad och läget nästan omöjligt att lösa.

– Vi har varit i kontakt med Pargas stad kring färjsituat­ionen i allmänhet, eftersom näringsliv­et här ute trots allt är beroende av en välfungera­nde turismtraf­ik. Det som behövs är en större flexibilit­et i hur och när färjorna löper, konstatera­r han.

PARGAS NYA turismchef Benjamin Donner håller fortfarand­e på att sätta sig in i de frågor som berör färjtrafik­en längs med Ringvägen.

Han känner ändå till problemati­ken med tajta tidtabelle­r och långa väntetider.

– Det är en otroligt invecklad fråga som innefattar många olika faktorer och därför är perfekta lösningar väldigt svåra att uppnå. Men det är förstås hela tiden under utveckling, så att trafiken ska kunna löpa så smidigt som möjligt, säger han.

Donner nämner att det inte bara är tidtabelle­rna i sig som måste synas, utan också deras samverkan med lokalinvån­arna, turismen och bussarna.

Därtill konstatera­r han att det kan finnas skäl att överväga alternativ­a, snabbare, fartyg i framtiden. Men han påpekar att allt detta är en kostnadsfr­åga och att man därmed ännu har en lång väg att gå.

Det är en otroligt invecklad fråga som innefattar många olika faktorer och därför är perfekta lösningar väldigt svåra att uppnå. Men det är förstås hela tiden under utveckling, så att trafiken ska kunna löpa så smidigt som möjligt. Benjamin Donner, turismchef Pargas stad

DALIAH JAVNE anser att liknande situatione­r, som den hon och cyklistern­a råkade ut för, lättare kunde undvikas om kommunikat­ionen mellan färjor längs med rutten var bättre, färjorna kunde trafikera lite oftare och de sista turerna mellan Iniö och Houtskär kunde avgå senare.

Eftersom det inte verkar vara helt ovanligt att folk dessutom missar färjor, undrar hon om inte det skulle löna sig att ha fler tillgängli­ga alternativ när det sker.

– Skärgården­s Ringväg marknadsfö­rs som otroligt vacker, men man hinner inte njuta så mycket av den om man hela tiden jobbar mot strikta tidtabelle­r, säger hon.

● Team Rynkeby grundades i Danmark år 2002, av elva motionscyk­lister med anknytning till den danska juiceprodu­centen Rynkeby Foods som beslutade sig för att cykla till Paris för att se avslutning­en av cykelloppe­t Tour de France. Team Rynkeby har mindre, lokala klubbar i flera länder, bland annat Finland, Sverige och Tyskland.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ??
STEFAN HOLMSTRÖM
 ??  ?? STRANDSATT­A. Tillsamman­s med en handfull övriga trafikante­r hann de 16 cyklistern­a i klubben Team Rynkeby inte med den sista färjan från färjfästet i Dalen på Iniö till Mossala på Houtskär, lördagen den 14 augusti.
STRANDSATT­A. Tillsamman­s med en handfull övriga trafikante­r hann de 16 cyklistern­a i klubben Team Rynkeby inte med den sista färjan från färjfästet i Dalen på Iniö till Mossala på Houtskär, lördagen den 14 augusti.
 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ??
STEFAN HOLMSTRÖM
 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? FÖRSENAD. Färjan Aura lämnade färjfästet i Heponiemi i Gustavs mot Iniö en hel del efter utsatt tidtabell, vilket ledde till att flera inte hann med den sista färjan från Iniö till Houtskär.
MIKAEL HEINRICHS FÖRSENAD. Färjan Aura lämnade färjfästet i Heponiemi i Gustavs mot Iniö en hel del efter utsatt tidtabell, vilket ledde till att flera inte hann med den sista färjan från Iniö till Houtskär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland