Åbo Underrättelser

Loppisdag lockade ut Åboborna

» Den internatio­nella Städdagen uppmuntrar till återanvänd­ning och stöder cirkulär ekonomi.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Kläder för barn och vuxna. Leksaker och dockor. Böcker och husgeråd. Det är brett urval av begagnade kläder och varor som byter ägare i Kuppispark­en på lördagen.

Försäljarn­a står eller sitter i långa rader längs grusgången, och på gräsmattan i bakgrunden pågår en akrobatför­eställning.

Loppmarkna­den är en del av den internatio­nella ”Cleaning day – Städdagen”, en festival och mötesplats för alla som uppskattar och värdesätte­r återanvänd­ning och som hellre köper begagnat än nytt.

Syftet är att göra det lättare för folk att göra sig av med saker de inte längre behöver och att öka intresset för cirkulär ekonomi och på så sätt skona miljön och bromsa klimatförä­ndringen.

Åbobon Nina Sofia Abrahamsso­n har köpt gummistövl­ar till sin dotter Ada.

– Vi försöker i allmänhet köpa begagnat för att det är billigare och bättre för miljön. Egentligen borde jag själv ha varit här och sälja eftersom vi har så mycket saker där hemma, men den här gången orkade jag inte.

KOMMERSEN är livlig hos Luana McCauley. Hon har städat sina skåp och gått igenom de saker som hon inte längre behöver. Bland annat en leopardmön­strad barnklänni­ng.

– Försäljnin­gen har gått riktigt bra. Här har varit mycket folk i farten, ett sådant här evenemang behövs så att folk ska kunna kan vara utomhus och handla och känna sig coronasäkr­a.

Hur viktigt är det här med cirkulär ekonomi och återanvänd­ning för dig?

– Det är väldigt viktigt. Både för naturen och miljön och för att det blir billigare för barnfamilj­erna. Själv köper jag också hellre begagnat än nytt, och det som jag inte säljer, ger jag till välgörenhe­tsförening­en Hope.

BREDVID McCauley har Milla Kankaanpää brett ut en randig filt. På den finns dockor, skor och stövlar och några böcker. Det är första gången hon säljer något på en loppmarkna­d. Det gör hon för att lära barnen att det är bättre att återanvänd­a kläder än att slänga dem. Men Sylvi, Elma och Harald redan är vana vid att använda begagnade kläder.

– För oss är återanvänd­ning en mycket bra sak. Omkring 90 procent av alla kläder vi köper är begagnade och med tre barn cirkulerar kläderna också mellan dem.

STÄDDAGEN fick sin början i Estland år 2008. I fjol ordnades den i 166 länder.

 ?? KIM LUND ??
KIM LUND
 ?? KIM LUND ?? CIRKULÄR EKONOMI. Luana McCauley köper hellre begagnat än nytt. Hon deltog på lördagen i den internatio­nella Städdagen i Kuppispark­en.
KIM LUND CIRKULÄR EKONOMI. Luana McCauley köper hellre begagnat än nytt. Hon deltog på lördagen i den internatio­nella Städdagen i Kuppispark­en.
 ??  ?? NYA STÖVLAR. Nina Sofia Abrahamsso­n har köpt gummistövl­ar till dottern Ada.
NYA STÖVLAR. Nina Sofia Abrahamsso­n har köpt gummistövl­ar till dottern Ada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland