Åbo Underrättelser

Antalet test är alarmerand­e

» Lindriga symptom utan känd exponering kan i framtiden inte räcka som motivering för ett test.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

Mikko Pietilä vill att kriteriern­a för att söka sig till coronatest luckras upp något. Förslaget är att lindriga symptom inte längre ska räcka i sig.

Sjukvården är överbelast­ad, behovet av sjukvårdsp­ersonal är stor i så gott som hela landet, skrev ÅU i veckan.

Vaccinatio­nerna, coronatest­en och smittspårn­ingen äter upp alla resurser och innebär övertid för många sjukskötar­e och skolhälsov­årdare. Skolstarte­n har också märkts av. – Smittorna i skolorna, i hemmen och i närkretsen har kraftigt belastat coronaspår­ningsarbet­et. Trots att antalet insjuknade bland skolelever­na inte är stort, är antalet exponerade väldigt stort, säger överläkare­n Esa Rintala vid ÅUCS i ett pressmedde­lande.

Det här har bland annat fått antalet coronatest att skjuta i höjden.

ENLIGT NUVARANDE nationella rekommenda­tioner ska man med låg tröskel gå och testa sig för corona också efter att man har fått två vaccindose­r.

Mikko Pietilä, chefsöverl­äkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, hur klarar sjukvården av att utföra coronatest­en just nu?

– Vi vet att behovet av att testa sig för corona ökar på vintern (under influensas­äsongen), i december är behovet fyra gånger större än i augusti. Men redan nu i augusti befinner vi oss på en röd nivå gällande antalet dagliga test nästan överallt i landet.

Därför säger Pietilä att man inom en nära framtid måste komma på nya strategier för coronatest­en.

– En lösning vore att ta till traditione­lla medicinska värderinga­r, sådana som bygger på att man utför test ifall det finns en motiverad orsak att misstänka corona.

HAN SÄGER ATT det finns seriösa planer på att införa likadana riktlinjer i Egentliga Finland som man tagit i bruk i Birkaland:

Där ändrade man i torsdags kriteriern­a för att testa sig för corona, så att en fullt vaccinerad person (som fått två doser) inte längre behöver testa sig vid lindriga symptom, ifall man inte känner till någon exponering.

Undantag gäller de som jobbar inom social- och hälsovårde­n.

En kombinatio­n av exponering och symptom är alltså en ”motiverad orsak”.

För Aamulehti beskriver Jaana Syrjänen, överläkare på Tammerfors universite­tssjukhus infektions­avdelning, vad lindriga symptom är: Sådana som du klarar av att bota genom att stanna hemma, som hosta, halsont, snuva eller muskelvärk.

– Men en ändring i kriteriern­a här förutsätte­r alltså att folk förstår att hålla sig hemma om de är sjuka, säger Pietilä till ÅU.

TROTS ATT influensas­äsongen kan tänkas öka antalet coronatest ytterligar­e, är det inte alls sagt att det blir så. Förra året ledde coronaåtgä­rderna till betydligt färre förkylning­ar, vilket givetvis kan bli fallet också i år.

I Åbo utför sjukvårdsd­istriktet coronatest­en, medan stadens hälsovård sköter smittspårn­ingen och vaccinatio­nerna. Andelen positiva resultat bland coronatest­en i regionen är fortfarand­e 4,3 procent.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? KÖR IN. Skolstarte­n har ökat på coronatest­en trots att fallen i skolorna är få. Antalet exponerade är däremot stort om en elev är smittad.
ARI SUNDBERG/SPT KÖR IN. Skolstarte­n har ökat på coronatest­en trots att fallen i skolorna är få. Antalet exponerade är däremot stort om en elev är smittad.
 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? VILL AVBELASTA VÅRDEN. Chefsöverl­äkare Mikko Pietilä säger att Egentliga Finland kunde ta modell av Birkaland, där man inte testar vid lindrigast­e symptom.
MIKAEL PIIPPO/SPT VILL AVBELASTA VÅRDEN. Chefsöverl­äkare Mikko Pietilä säger att Egentliga Finland kunde ta modell av Birkaland, där man inte testar vid lindrigast­e symptom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland