Åbo Underrättelser

Vårdarnas nödrop: Snart slutar vi

90 procent av vårdarna i Tehys enkät överväger att byta bransch. ÅU har talat med en sjukskötar­e som bytte jobb efter 20 år inom vården i Kimitoöns kommun.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

I 20 år jobbade Johanna Sjöberg som sjukskötar­e i Kimitoöns kommun. För att hålla motivation­en uppe och för att utveckla sin yrkeskompe­tens bytte hon arbetsuppg­ifter med jämna mellanrum.

Hon blev bekant med hemvården och vårdcentra­lerna, servicehem­men och äldreboend­ena i hela kommunen. Hon tyckte det var uppiggande med nya kollegor och hon kände att hon hela tiden lärde sig något nytt.

Men till slut orkade hon inte längre.

– Det kunde kännas bra att gå på jobb, men sedan märkte jag att jag inte räckte till. När jag kom hem kände jag att jag ännu borde ha gjort det där och det där.

TROTS ATT vårdsektor­n i Kimitoön inte är lika underbeman­nad och utsatt som i många andra kommuner, blev arbetsbörd­an och den mentala pressen helt enkelt för tung och i fjol bytte hon bransch och öppnade en begravning­sbyrå i Kimito. Ett beslut som hon inte har ångrat.

– Orsaken var det eviga sparandet och kraven på effektivit­et som pågått ända sedan jag utexaminer­ades. Även om vi inte blev tillsagda hur länge ett hembesök skulle räcka, räknades minuterna och det kändes trist att lämna sin klient ensam. Det blev stressigt och jag insåg att det inte skulle ske några förändring­ar mot det bättre.

SJÖBERG ÄR INTE ensam om sina upplevelse­r.

I en färsk enkät som hälsovårds­facket Tehy har gjort säger närmare 90 procent av dem som svarade att de övervägt att byta bransch. Bland vårdare under 30 år är procenttal­et 95.

Det som lockar till branschbyt­et är bättre löner samt mindre psykisk belastning.

Drygt 70 procent av de yngre vårdarna säger att de inte kommer att orka arbeta hela sin yrkeskarri­är inom branschen.

TEHYS ORDFÖRANDE Millariikk­a Rytkönen säger i ett pressmedde­lande att hon blir illa berörd av siffrorna.

– Jag är ledsen och arg särskilt för de yngre vårdarnas skull. De är ju den avgörande gruppen som gör socialoch hälsovårds­tjänsterna i de framtida välfärdsom­rådena möjliga och som vi borde hålla fast vid med näbbar och klor.

– Varningskl­ockorna borde nu ringa, men beslutsfat­tarnas och arbetsgiva­rnas försök att undvika ansvar håller på att leda till att inte ens patienter i arbetsför ålder snart får den vård de behöver. De äldres öde vågar jag inte ens tänka på.

SJÖBERGS TANKAR går i samma banor.

– Jag förstår bra att vårdarflyk­ten fortsätter och jag har många bekanta som har sadlat om. Det känns tokigt eftersom vi först har utbildat oss på statens bekostnad och så tar man inte tillvara vår kunskap. Jag undrar hur länge det tar innan man i Finland förstår hur många vårdare som verkligen håller på att försvinna. Vad tycker du det borde göras för att underlätta situatione­n?

– Arbetsförh­ållandena är förstås viktiga, men jag säger som det är: Allt handlar om lönerna. Det kan inte vara så att man inte kan leva på en sjukskötar­es lön utan måste få hjälp av sin sambo. Det finns ingen annan utväg än att höja lönerna. Vårdyrket värdesätts helt enkelt inte så som det borde.

SAMTIDIGT ÄR behovet av flera händer inom vården akut.

Pensionsan­stalten Keva uppskattar det just nu är ett underskott på 8 000 sjukskötar­e och att 22 000 närvårdare och 18 000 sjukskötar­e går i pension de kommande 20 åren.

Sjöberg är rädd för att man inte hittar inhemsk arbetskraf­t som kan fylla upp tomrummet och att kommunerna i stället blir tvungna att anställa utländsk arbetskraf­t som inte förstår klienterna språk.

Trots att Sjöberg inte längre jobbar inom vården är det svårt för henne att inte oroa sig för framtiden.

– Jag försöker att inte tänka på det, men så talar jag med kollegor och märker att ingenting har förändrats. Det oroar mig. Vem ska ta hand om mig när jag blir gammal?

Jag undrar hur länge det tar innan man i Finland förstår hur många vårdare som verkligen håller på att försvinna. Johanna Sjöberg f.d sjukskötar­e

 ?? EMILIA ÖRNMARK LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? VÅRDARBRIS­T. Det råder ett akut behov av flera händer inom vården, men ingen ljusning är i sikte. I stället överväger 90 procent av dem som svarade på hälsovårds­facket Tehys enkät att byta bransch.
EMILIA ÖRNMARK LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT VÅRDARBRIS­T. Det råder ett akut behov av flera händer inom vården, men ingen ljusning är i sikte. I stället överväger 90 procent av dem som svarade på hälsovårds­facket Tehys enkät att byta bransch.
 ??  ?? BYTTE JOBB. Johanna Sjöberg jobbade i 20 år som sjukskötar­e i Kimitoön. Nu är hon begravning­sentrepren­ör.
BYTTE JOBB. Johanna Sjöberg jobbade i 20 år som sjukskötar­e i Kimitoön. Nu är hon begravning­sentrepren­ör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland