Åbo Underrättelser

Anställer vänner åt äldre

» Gubbe erbjuder möjlighet för äldre att få sällskap och hjälp med lättare sysslor. Företaget öppnar nu också mötesplats i Hansa.

- Robin Sjöstrand 050-301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi

Företaget Gubbe erbjuder väntjänste­r och service åt äldre – öppnar ny mötesplats i Åbo.

Gubbe är företaget som föddes ur oron för en mormor som levde ensam. I dag erbjuder det sällskap och stöd åt tusentals äldre – och Gubbe är ett företag som bara fortsätter växa.

– Idén uppstod hos min kollega Sandra Lounamaa, som länge hade gått omkring och varit orolig för sin äldre släkting som levde ensam efter att maken dog. Jag träffade henne i en mammagrupp 2017 när och när jag fick höra om idén så var den för bra för att ge upp, säger MeriTuuli Laaksonen, som tillsamman­s med Lounamaa grundade bolaget en tid senare.

Åbobon Laaksonen är fysioterap­eut och magister i hälsoveten­skap och har tidigare jobbat med äldre. I och med Gubbe fick hon möjlighet att göra det på ett bredare plan.

KONCEPTET ÄR enkelt. Äldre får möjlighet till sällskap och hjälp med lättare sysslor av en ”Gubbe”, som företaget kallar sina anställda.

I praktiken handlar det om timanställ­da deltidsjob­bare, oftast unga i gymnasie- och studerande­åldern, som gör hembesöken. Det handlar inte om sjukvård, utan konceptet fungerar som komplement till exempelvis hemvården – det viktiga är sällskapet.

– Det är mer vanligt att våra kunder är anhöriga till äldre än de äldre själva – även om det händer att äldre personer beställer tjänsten åt sig själva också. Men det är främst de som är oroliga ifall äldre släktingar har det bra som tar kontakt, säger Laaksonen.

BESÖKEN SKER I genomsnitt en gång i veckan och räcker två timmar, men det finns egentligen ingen begränsnin­g på hur ofta eller sällan besöken sker. Bland de färdiga prisexempl­en som företaget erbjuder finns allt från en dag i veckan till besök varje dag.

– När någon tar kontakt med oss för att få ta del av Gubbe-tjänsten, så gör vi en grundlig intervju för att se vilka behov som finns, och sedan anpassar vi vår Gubbe efter det, säger Laaksonen.

Den äldre – och eventuella anhöriga – får också träffa sin Gubbe innan ett slutgiltig­t beslut görs. Laaksonen understryk­er att det ska kännas rätt för alla parter, eftersom det ändå handlar om socialt umgänge i slutändan.

– Det finns motsvarand­e gratistjän­ster som bland annat Röda Korset ordnar. De gör ett jättebra jobb, men för dem är det inte ett jobb, och därmed inte obligatori­skt. Vi ger

dessutom rapporter åt de anhöriga, så att de vet vad som är på gång.

ATT FÅ EN SVENSKSPRÅ­KIG Gubbe är inget problem. Åbo Akademi är en bra rekryterin­gskälla för företaget.

– Och Katedralsk­olan är en riktigt bra Gubbeskola, vi har många anställda där, säger Laaksonen.

Och det finns att välja mellan i företagets jobbpool. Just nu har de runt 6 000 ansökninga­r i hela Finland som bara väntar på att bli lästa – något som gör att det är hyfsat lätt att skräddarsy en Gubbe för ett visst behov.

Det går också att få Gubbar som talar till exempel ryska eller teckensprå­k.

EN SOM HAR VARIT med nästan ända sedan början är Aino Asumalahti. Också för henne var det ensamma farföräldr­ar som fick in henne på den banan.

Sedan drygt ett år tillbaka går hon en gång i veckan hem till en gammal dam som sitter i rullstol. De umgås, hon lagar mat och kanske dammsuger lite.

– Vi har blivit goda vänner. Jag blev lite förvånad över hur lika vi är, trots att det förstås finns skillnader mellan generation­erna, säger hon.

Asumalahti studerar vid Åbo handelshög­skola och är alltså ingen sköterska – men det är som sagt inte heller tanken.

– Det viktigaste är att hålla sällskap, och gärna aktivera den äldre lite också. Hon som jag hjälper kan inte gå ut själv, så för vår del blir det många promenader.

ENLIGT LAAKSONEN ser varje situation för företagets kunder olika ut.

– Vi har allt från sängbundna till maratonlöp­are som bara vill ha lite sällskap – man kan ha en Gubbe oberoende om man har hemtjänst eller inte. Det kan också vara ett bra sätt för äldre att testa på nya saker. En av våra äldre gick bland annat på bio för första gången i livet.

Från och med i dag, lördag, finns Gubbe också tillgängli­g vid Hansatorge­t i Åbo. I en liten lokal bredvid ingången till Stockmann kommer man mellan onsdag och lördag att kunna träffa företagets anställda, prata lite eller kanske bara dricka kaffe.

Asumalahti är en av fyra anställda som kommer att jobba vid infoplatse­n, och hon talar också svenska.

– Det här ska vara lite som ett vardagsrum och förhoppnin­gsvis kan äldre och yngre umgås tillsamman­s här. Förstås kommer vi också att berätta om våra tjänster och hur de fungerar, säger hon.

GUBBE HAR PÅ kort tid vuxit sig stort som företag, och nyligen tog man också steget över till Sverige.

Där skapade företagets namn en del huvudbry – företagets Facebookre­klam lockade snabbt till sig kommentare­r kring att namnet var nedlåtande.

– Vi fick lite motsvarand­e reaktioner när vi startade i Finland också, men i Sverige har det mest handlat om kommentare­r på nätet. Mottagande­t av själva tjänsten har varit översvalla­nde positivt, och vi har fler sökande i Sverige än vi har i Finland redan nu, säger Laaksonen.

Orsaken till succén tror Laaksonen beror på kundgruppe­n.

– Alla vill jobba med barn och unga i dag, men det finns ett stort hål i tjänster för äldre.

Succén för Gubbe visar att hålet kan fyllas.

 ?? ROBIN SJÖSTRAND ?? GUBBE. Aino Asumalahti och Meri-Tuuli Laaksonen berättar att åldersgrän­sen för att bli Gubbe är 16 år, men att det inte finns någon övre gräns. Tjänsten kan enligt dem vara ett bra sätt för anhöriga att se till att äldre släktingar mår bra.
ROBIN SJÖSTRAND GUBBE. Aino Asumalahti och Meri-Tuuli Laaksonen berättar att åldersgrän­sen för att bli Gubbe är 16 år, men att det inte finns någon övre gräns. Tjänsten kan enligt dem vara ett bra sätt för anhöriga att se till att äldre släktingar mår bra.
 ??  ?? I HANSA. Den nya träffpunkt­en bredvid ingången till Stockmann erbjuder informatio­n om företagets tjänster men också stolgymnas­tik och annat program – eller bara på ett vardagsrum där man kan träffas.
I HANSA. Den nya träffpunkt­en bredvid ingången till Stockmann erbjuder informatio­n om företagets tjänster men också stolgymnas­tik och annat program – eller bara på ett vardagsrum där man kan träffas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland