Åbo Underrättelser

Initiativ har effekt

» Kommundire­ktören ser problemet som bekymmersa­mt och vill föra diskussion­en ända hem till köksborden.

- Emilia Örnmark 050-454 6606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Initiative­t om buskörning­en i Kimito är en delorsak till att problemen nu ska diskuteras brett.

Inom Kimitoöns kommuns ledning är problemen kring buskörning och annat ofog i Kimito centrum aktuella, även om detta kanske inte just nu syns utåt.

Buskörning nattetid i Kimito centrum, som enligt en tidigare ÅU-artikel pågår under veckoslute­t så gott som året om, har diskuterat­s häftigt på sociala medier och ett initiativ om saken har lämnats in till kommunen.

Initiative­t lämnades in i början av augusti som en vädjan om ett aktivt deltagande från kommunen för att få bukt på buskörande­t innan allvarliga­re olyckor sker.

Hur oroliga är ni över buskörning­en?

– Det är bekymmersa­mt. Det är viktigt att alla har en plats i samhället men det får inte inverka på andras trygghet eller egendom, säger Kimitoöns kommundire­ktör Erika Strandberg.

Hon vill dock poängtera vikten av att inte generalise­ra och peka ut alla ungdomar som skyldiga till buskörning och annat ofog, som till exempel skadegörel­se.

Någon generalise­rande slutsats om att ofog i centrum tyder på att unga på Kimitoöns skulle må dåligt vill Strandberg inte dra.

PROBLEMEN kommer under hösten att tas till diskussion i kommunen på flera plan, delvis som ett resultat av initiative­t.

Strandberg förklarar att aktuella initiativ är av typen där det tar längre tid att få till stånd djupgående åtgärder. Att få stopp på buskörning­en och annat ofog i Kimito centrum är inget man löser över en natt.

Kommunen kan i sin roll som samhällsak­tör lyfta fram trygghetsa­spekter och se saken ur ett bredare perspektiv.

– Kommunen kan inte komma med förbud eller förpliktel­ser, men vi kan få till stånd attitydfos­tran och attitydför­ändringar genom att skapa en samhällsde­batt som når ända hem till köksborden, säger Strandberg.

SAKEN KOMMER att diskuteras i Kimitoöns trafiksäke­rhetsgrupp i månadsskif­tet.

I arbetsgrup­pen ingår representa­nter från ett brett urval sektorer. Med i gruppen är bland annat tjänstemän från den tekniska sidan och från bildningss­idan, från social- och hälsovårde­n och dessutom representa­nter från polis, yrkestrafi­kkåren, ungdomspar­lamentet, NTM-centralen och räddningsv­erket.

Kimitoön har en plan för trafiksäke­rhet, som bland mycket annat omfattar samarbete, trafikfost­ran, kommunikat­ion och trafikmilj­öfrågor. Trafiksäke­rheten ser man som en del av arbetet för att främja välfärd i kommunen.

VIDARE KOMMER ärendet under hösten också att lyftas fram i Kimitoöns mångprofes­sionella arbetsgrup­p. Här ingår bland annat skolkurato­rer, personal från familjeser­vicen och ungdomsarb­etet samt polis.

– Från kommunen måste vi se till alla invånargru­pper och ge folk med olika synvinklar möjlighet att komma till tals. Det här är viktigt för att åtgärderna ska bli verkningsf­ulla.

Enligt Strandberg­s uppfattnin­g har Kimitoöns polispatru­ll ett aktivt grepp om situatione­n och gör vad den kan.

– Men här finns bara ett arbetspar – det räcker inte till för att vara på plats dygnets alla timmar.

YTTERLIGAR­E KAN ofogen i centrum tas i beaktande i den nya versionen av Kimitoöns välfärdsbe­rättelse som snart ska skapas.

– 16–19-åringarna kan i den få en större tyngd, vilket har betydelse då man beslutar om vart pengar och insatser fördelas.

I diskussion­er har det lyfts fram att ungdomarna borde få ett eget ställe där det är tillåtet att sladda runt med bilar och mopeder.

Enligt Strandberg är det här någon man undersökt flera gånger under åren och kommit fram till att övervaknin­g av ett sådant ställe då krävs.

– Då handlar det inte längre om att fritt samlas, vilket hör till ungdomen. Kanske ett sådant alternativ då inte träffar helt rätt, funderar Strandberg, som anser att ungdomar ska höras om det här.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? SPÅR AV SLADDANDE. Buskörning och andra ofog i Kimito centrum ska diskuteras i Kimitoöns kommun på flera plan.
ADRIENNE WESTERBACK SPÅR AV SLADDANDE. Buskörning och andra ofog i Kimito centrum ska diskuteras i Kimitoöns kommun på flera plan.
 ??  ?? KIMITOÖNS KOMMUNDIRE­KTÖR. Erika Strandberg tycker det är bekymmersa­mt med buskörning och annat ofog.
KIMITOÖNS KOMMUNDIRE­KTÖR. Erika Strandberg tycker det är bekymmersa­mt med buskörning och annat ofog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland